Baťovky, opánky z lidských vlasů nebo boty slavného sportovce. Obuvnické muzeum ve Zlíně slaví 90 let

31. květen 2020 07:12

Za vznikem expozice obuvi stáli zaměstnanci firmy Baťa, kteří už ve 20. letech minulého století shromažďovali rozmanité typy obouvání.

Už devadesát let mohou lidé ve Zlíně obdivovat expozici bot v obuvnickém muzeu.

První zmínky o plánech založit muzeum obouvání se datují k roku 1918. Malou expozici ale mohli lidé navštívit až v květnu roku 1930.

Za vznikem expozice obuvi stáli zaměstnanci firmy Baťa, kteří už ve 20. letech minulého století shromažďovali rozmanité typy obouvání.

„Typickou baťovskou botou byli séglovky, plátěné boty, které si mohl díky nízké ceně dovolit každý,“ řekl Michal Heinrich, vedoucí sbírky obuvi Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Boty ve sbírce jsou rozčleněny do několika tematických celků. Mezi ty nejatraktivnější patří bezesporu textilní střevíčky z doby čínského císařství nebo kolekce afrických sandálů. Nejpřitažlivějším exponátem jsou pak opánky z peří pštrosa emu a lidských vlasů, které se užívaly ještě v 19. století v centrální Austrálii ke krvavým rituálním obřadům.

K vidění jsou ale i kreativní návrhy studentů Střední uměleckoprůmyslové školy Uherské Hradiště z ateliéru designu obuvi.

Nejrozsáhlejší a patrně nejucelenější kolekcí sbírkového fondu obuvnického muzea je soubor obuvi z produkce firmy Baťa, který sleduje vývoj výroby od vzniku továrny v roce 1894 až po rok 1945, kdy byl obuvnický komplex znárodněn.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související