Bagrování skončilo, Luhačovická přehrada se začala napouštět

1. březen 2012

Těžba usazenin z luhačovické přehrady je u konce. Během dvou let zmizelo z nádrže bezmála tři sta tisíc metrů krychlových bahna. Důvodem čištění dna bylo opakované zamoření vody sinicemi. Kdysi populární rekreační místo tak v poslední době přicházelo o návštěvníky.

Bagry už opustily dno přehrady a tání posledních dnů urychluje její napouštění. Původně odhadovaný čas na těžbu sedimentů muselo Povodí Moravy prodloužit jednak kvůli letní turistické přestávce a také kvůli většímu objemu nánosů, než předpokládalo.

Luhačovická přehrada se už začíná napouštět

„Původně uvažované vrstvy, které měly být pevné, se v průběhu let rozvodnily. Vnikl tak nepředvídaný objem asi šedesáti tisíc kubíků, které bylo nutné odtěžit v rámci dodatečných prací,“ přiblížil ředitel závodu Střední Morava Pavel Cenek.

Zároveň s odtěžením bahna bylo nutné zajistit, aby se přehrada nezanášela sedimenty. Na přítoku do přehrady tak vznikla zóna, která bude sedimenty částečně zachycovat. „Dalším opatřením je revitalizace bezejmenného pravobřežního přítoku a také další revitalizace Luhačovického potoka, abychom omezili splachy z polí,“ dodal Pavel Cenek.

Samotné vyčištění přehrady by ale bylo jen částečným a krátkodobým řešením problémů se sinicemi. Před dokončením těžby musel Zlínský kraj zajistit čištění odpadních vod ze čtyř obcí nad přehradou. Hejtmanství také investovalo do rekonstrukce silnic kolem přehrady.

autor: rv
Spustit audio