Bábovka plná čokolády

Páteční sladký recept bude mít v názvu čokoládu – ta má původ v aztéckém výrazu, jehož doslovný význam je: hořké pití.

Poctivá čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu. A právě hořká čokoláda bude hrát důležitou roli v následujícím dezertu.

Budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g hořké čokolády
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 120 g másla
  • 4 lžíce kakaa
  • 125 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

  1. Vejce našleháme do pěny s cukrem.
  2. Přidáme vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, prosátou mouku a prášek do pečiva, mléko, kakao a na malé kousky nalámanou hořkou čokoládu.
  3. Vyšleháme vláčné těsto.
  4. Čokoládové těsto nalijeme do dobře vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku.
  5. Čokoládovou bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C.
  6. Po 15 minutách teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě asi 30 minut.
  7. Dobrůtku necháme vychladnout, vyklopíme, pocukrujeme a můžeme podávat.

Tip: Bábovka výborně chutná s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.