Limonádová buchta s čokoládovou polevou
V dnešním Apetýtu potěšíme především milovníky čokolády. Ta v našem receptu nesmí chybět. Pokud chcete v kuchyni používat kvalitní čokoládu, vybírejte vždy tu, která má v sobě alespoň 70 % kakaa.
Hořká čokoláda je zdravější než čokolády mléčné. Pamatovat bychom ale měli na to, že co se kalorií týká, o žádnou dietu ani v jejím případě rozhodně nejde.
Potřebujete:
- 400 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 200 g hořké čokolády na vaření
- 100 g třtinového cukru (nebo cukru krupice)
- 30 g másla
- 330 ml perlivé vody
- 3 vejce
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci prášku do pečiva
- 1 lžíci vanilkového extraktu
Postup:
- Troubu předehřejeme asi na 180 stupňů.
- V míse pak promícháme mouku, cukr a prášek do pečiva.
- Poté přidáme vejce, olej, perlivou vodu a vanilkový extrakt. Vymícháme hladké těsto.
- Až je připravené, vylijeme ho na vyšší plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi půl hodiny.
- Po upečení polijeme čokoládovou polevou. Připravíme si ji ve vodní lázni tak, že rozpustíme čokoládu a máslo.
Související
-
Nepečený makový cheesecake
V Apetýtu pro vás vybíráme ze sladkých receptů. Dnes se zaměříme na nepečený cheesecake.
-
Šlehačková bublanina
Letní sběr ovoce je příslibem sladkých kulinářských zážitků. V dnešním Apetýtu si připravíme Šlehačkovou bublaninu. Ta zmizí z plechu dřív, než stihne vychladnout!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.