Až padesát lůžek má v případě potřeby k dispozici infekční oddělení Uherskohradišťské nemocnice

3. březen 2020 06:51

Nemocnice v Uherském Hradišti je jediná ve Zlínském kraji, která disponuje infekčním oddělením. Kraj doporučil omezit návštěvy v léčebnách dlouhodobě nemocných.

Téměř padesát lůžek může v případě nákazy koronavirem nabídnout infekční oddělení Uherskohradišťské nemocnice. Podobné zařízení je jediné ve Zlínském kraji. Lidem ze severní části regionu by v případě potřeby mohl hygienik doporučit cestu na infekční oddělení do Prostějova nebo Ostravy, doplňuje předseda představenstva krajských nemocnic Radomír Maráček.

„Z pohledu tohoto onemocnění, což se dá říct chřipky, ta se neléčí v nemocnicích, to znamená, že nemocnice zde nejsou od toho, aby tam pacienti, kteří si myslí, že toto onemocnění mají, chodili. Nemocnice potom hrají roli v případech, kdy tato nemoc se dostane do stadia, kdy ohrožuje na životě, to znamená, že léčí komplikace těchto onemocnění,“ uvedl pro Český rozhlas Zlín Radomír Maráček.

Čtěte také

Zlínský kraj mezitím doporučil svým příspěvkovým organizacím v sociálních službách omezit návštěvy kvůli šíření nového typu koronaviru. Informovala o tom krajská radní Michaela Blahová (KDU-ČSL).

Kraj podle ní respektuje rozhodnutí hygieniků i dnešní bezpečnostní rady státu, která doporučila omezení návštěv léčeben dlouhodobě nemocných, domovů seniorů či ústavů sociálních služeb. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) v zařízeních pobývají zranitelné skupiny lidí.

Návštěvy nyní omezily ve všech svých zařízeních například Sociální služby města Kroměříže. Platí zákaz vstupu lidem, kteří se vrátili z oblastí, kde se vyskytl koronavir, tedy z Číny, Jižní Koreje, Hongkongu, Íránu, Japonska, Singapuru a regionů v severní Itálii. Zákaz vstupu platí i pro lidi s akutním respiračním onemocněním.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související