Osmašedesát nakažených salmonelou. Baťova nemocnice dostala pokutu. Případ policie odložila

2. březen 2020 10:21

Zlínští kriminalisté odložili případ nákazy pacientů salmonelou z poloviny března loňského roku. Podle šetření policie nelze stíhat konkrétní osobu.

14. března loňského roku snědli zaměstnanci i pacienti Zlínské nemocnice k obědu kuře s rýží, přičemž se celkem 68 strávníků nakazilo bakterií Salmonela, která způsobuje průjmovité onemocnění doprovázené dalšími příznaky. Někteří z nemocných museli vyhledat lékařské ošetření, jiní museli být kvůli svému stavu hospitalizovaní.

Kriminalisté se případem začali zabývat o čtyři dny později na základě trestního oznámení rodinného příslušníka jedné z nakažených žen.

Čtěte také

„I přes několik měsíců trvající prověřování celého případu - ověření dodavatele masa a jeho kvality, prověření celého postupu přípravy kuřecího masa, výslechy a lékařská vyšetření několika desítek osob a vyžádání několika znaleckých posudků nebylo možné prokázat zavinění konkrétní osobě, která se skutečně stala přenašečem bakterie Salmonely, jež kontaminovala jídla při jejich přípravě či distribuci,“ uvedla mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality ve Zlíně odložili případ podezření ze spáchání trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, protože nezjistili skutečnosti, které by je opravňovaly zahájit trestní stíhání proti konkrétní osobě.

„Nemocnice za obecné nedodržení hygienických předpisů dostala v rámci správního řízení pokutu,“ doplnila mluvčí.

V souvislosti s epidemií salmonelózy byli čtyři lidé hospitalizováni na infekčním oddělení v Uherském Hradišti. Zlínská nemocnice pacienty léčila zejména podáváním infuzí. U některých pacientek na gynekologicko-porodnickém oddělení bylo onemocnění závažnější a bylo třeba nasadit antibiotika. Někteří nemocní se léčili doma.

autoři: Tomáš Patrick Hyánek , Zdenek Čík
Spustit audio

Související