Americká Cessna nebo evakuační trenažér – to jsou nové exponáty Leteckého muzea v Kunovicích

25. leden 2024 11:48

Letecké muzeum v Kunovicích na Uherskohradišťsku získalo do svých sbírek několik nových exponátů. Místní nadšenci se také chystají jeden z exponátů zprovoznit tak, aby mohl znovu létat.

Letečtí nadšenci si už zvykli, že pro ně Letecké muzeum v Kunovicích na Uherskohradišťsku každý rok přichystá nějakou novinku. Rok 2024 není výjimkou. Do sbírek se totiž muzejníkům podařilo získat hned několik nových exponátů.

Ve sbírce budou mít speciálně upravený americký letoun Cessna 402B Utiliner v úpravě pro letecké snímkování, který si návštěvníci budou moci prohlédnout letos v létě.

Dalším přírůstkem je evakuační trenažér pro palubní průvodčí letounů ATR 42 a 72, na kterém se stevardy a letušky učili nouzové postupy při evakuaci. Ten nebude obyčejným vystaveným exponátem, ale návštěvníci muzea si ho také budou moci vyzkoušet.

Jak v reportáži uvádí ředitel muzea Martin Hrabec, muzeum navíc na sklonku loňského roku získalo darem dva kluzáky z 50. a 60. let minulého století: Orlík, vyráběný v Chocni, a Pioneer, který byl vyroben přímo v Kunovicích. A právě ten by nadšenci chtěli v budoucnosti „dostat do vzduchu“, aby se stal prvním létajícím exponátem muzea.

Poslechněte si podrobnosti v reportáži přímo od Martina Hrabce.

Spustit audio

Související