Agentura podporovaného zaměstnávání ATTA z Valašského Meziříčí má peníze na další činnost

2. březen 2008

Za dobu dvouletého fungování z podpory Evropského sociálního fondu pomohla nalézt práci desítkám obtížně zaměstnatelných lidí.

Roman Verner proto navštívil ředitelku agentury Martinu Doškovou, aby zjistil její recept na úspěch:

Atta ušetřila a může pokračovat, na rozdíl od jiných neziskových organizací, dál v činnosti bez problémů a bez nějakého, aspoň pro začátek, zoufalého shánění peněz. Jak se vám to podařilo? Podařilo se nám to díky efektivnímu hospodaření s penězi. Vyčerpali jsme totiž pouze prostředky, které byly potřeba. Nijak jsme neutráceli, takže díky tomu se nám podařilo ušetřit zhruba čtvrt milionu Kč. To stačí na pokrytí nákladů na další 3 měsíce.

Jak se tedy dařilo agentuře během těch uplynulých 2 let? Troufám si říct, že se dařilo. Navštívilo nás celkem 318 lidí, což je velký úspěch. Z nich se nám podařilo zaměstnat 72 osob, což považujeme všichni také za velký úspěch.

V jakých oborech nejčastěji jste je zaměstnávali? Nejčastěji jsou to nekvalifikované dělnické profese. Zájem klientů i nadále trvá, takže se budeme - pokud budou výzvy z Ministerstva práce a sociálních věcí - pokoušet pokračovat v tomto projektu, i když bude trochu pozměněn.

Podařilo se tedy zaměstnat asi čtvrtinu z toho počtu klientů, co s tím zbytkem? Ten zbytek stále potřebuje naši podporu, takže se snažíme je motivovat k práci, naučit je říci si o tu práci, prostě se umět prodat, v dobrém slova smyslu, na trhu práce.

Co si může člověk pod pojmem práce vaší agentury představit? Jedná se o zmapování možností daného klienta při uplatnění na trhu práce. To znamená reálný pohled na jeho možnosti, to je prvořadá věc. Další věc je, zvednout jejich sebevědomí, pomoci jim při telefonování, při psaní životopisu a naučit je i dalším pracovním návykům.

To, že se nedaří zaměstnat více lidí je dáno jejich limity nebo tím, že tady v místě není ta možnost? Buď je to způsobeno tím, že ten člověk nemá ještě odvahu vstoupit na trh práce, např. po 10 letech strávených na úřadu práce, anebo je to také ze strany zaměstnavatelů, kteří těmto lidem nevěří.

Jak se připravujete na období, kdy vám peníze opravdu dojdou? To je docela složitá otázka. Tohle pořád řešíme z vedením Charity, protože jsme jedno z jejích zařízení, takže musíme najít nějaký způsob, abychom měsíc, možná 2 měsíce překlenuli. Zatím nevíme, jakým způsobem to budeme řešit. Na roční provoz potřebujeme zhruba 1 milion Kč.

autor: rv
Spustit audio