Zřícení haly Mesitu v Uherském Hradišti před 35 lety je dosud jedním z nejhorších neštěstí svého druhu v Česku

22. listopad 2019 15:00

V Uherském Hradišti si připomněli památku obětí tragédie v MESITu. 23. listopadu 1984 tam při zřícení třípatrové budovy přišlo o život 18 lidí, dalších 40 utrpělo zranění.

Jedním z nejhorších neštěstí svého druhu na území Československa od konce druhé světové války dodnes zůstává zřícení části výrobní haly a třípatrové budovy v podniku Mesit v Uherském Hradišti před 35 lety, 23. listopadu 1984. Neštěstí si vyžádalo 18 obětí a čtyřicítku zraněných. Za tuto událost nebyl nikdo potrestán, neboť experti a soudní znalci neshledali cizí zavinění.

Pietní akt u uherskohradišťského Mesitu

Příčinou neštěstí bylo použití nevhodného materiálu při výstavbě závodu v roce 1952. Jednalo se o hlinitanový beton, který byl tehdy použit i u řady dalších objektů v jiných závodech. I díky tragédii z roku 1984 se tento druh betonu dnes nesmí používat pro nosné konstrukce, neboť se zjistilo, že vlivem různých teplot časem praská. Tento beton sice vyniká velkou počáteční pevností, ale má se udržovat vlhký. Dnes se užívá například na těsnění trhlin v izolaci proti podzemní vodě.

V pátek 23. listopadu 1984 se tak stavba v podniku Mesit v podstatě rozpadla. Někteří zaměstnanci později uvedli, že už dříve zpozorovali ve zdech praskliny. Neštěstí se stalo ve 14:45, kdy se střídaly směny, takže v hale neprobíhal téměř žádný provoz; jinak by byl zřejmě počet obětí několikanásobně vyšší.

Pamětní deska u výrobní haly Mesitu

V rozlehlých sutinách rázem zůstala uvězněna čtyřicítka osob. Do 15 minut na místo dorazila první jednotka požárního sboru a záchranná služba. Během dvou hodin se podařilo vyprostit většinu z 21 živých osob, všechny živé pak záchranáři vysvobodili do večerní půl jedenácté. Bohužel vyprostili i 17 mrtvých. Jedna osoba podlehla svým zraněním později v brněnské nemocnici.

Tehdejší Rudé právo o události informovalo až o čtyři dny později. Krátkou zprávu přinesly i londýnské Timesy. Podrobnosti o neštěstí a jeho příčinách byly ale zveřejněny až po pádu komunistického režimu. V roce 1991 byl v areálu podniku odhalen obětem pomník.

Budova Mesitu po zřícení v roce 1984

Závod na výrobu leteckých přístrojů a elektroniky Mesit (Měřící a signalizační technika) byl založen v Uherském Hradišti v roce 1952 jako Aeropal (odnož národního podniku Modřany) s 280 zaměstnanci. Poté vystřídal několik dalších názvů, než se v roce 1969 osamostatnil a přejmenoval na dnešní Mesit. Po roce 1989 byl zprivatizován a od roku 1993 je akciovou společností Mesit Holding, která zaměstnává více než 1000 lidí.

autoři: Český rozhlas Zlín , Michal Sladký | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související