Zlínský rodák a cimrmanovský herec Jan Hraběta slaví osmdesátku. Kariéru začal jako král

9. květen 2020 09:49

Zlínský rodák Hraběta se vyučil elektromechanikem a poté se živil jako řidič z povolání, opravář motorů či osvětlovač v Divadle Na zábradlí

Herec Jan Hraběta, který se narodil 10. května 1940, patří k dlouholetým členům Divadla Járy Cimrmana, kde v roce 1978 začínal nejprve jako osvětlovač a již o rok později v souboru herecky debutoval rolí krále ve hře Dlouhý, Široký a Krátkozraký.

Na svém kontě má také přes třicet epizodních rolí ve filmech a seriálech.

Zlínský rodák Hraběta se vyučil elektromechanikem a poté se živil jako řidič z povolání, opravář motorů či osvětlovač v Divadle Na zábradlí.

Jan Hraběta

V Divadle Járy Cimrmana ztvárnil například Bedřicha Síru ve hře Akt, slavného českého horolezce Sváťu Pulce ve Švestce, Varela Frištenského v Dobytí severního pólu, hostinského v Hospodě na mýtince, správcovou v Lijavci či praotce Čecha v Českém nebi.

Před kamerou debutoval v roce 1980 v komedii Vrchní, prchni! Objevil se i ve filmech Jára Cimrman ležící, spící (1983), Vesničko má středisková (1985), kde působil i jako asistent režie, Konec básníků v Čechách (1993), Báječná léta pod psa (1997) či Vratné lahve (2007). Zahrál si i v televizních seriálech Bylo nás pět, Horákovi, Vyprávěj či Ohnivý kuře.

Mezi jeho koníčky patří řezbářství a pro Českou televizi moderoval spolu s Petrem Rajchertem pořad Hodinový manžel.

Další osudy a příběhy zlínských rodáků a osobností naleznete ZDE.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související