Zlínský kraj připravuje program pro zaměstnance z ciziny. Chce podporovat celé rodiny i vzdělání dětí

8. červenec 2019 11:01

Na trhu práce zoufale chybějí zaměstnanci. Nabízí se tedy možnost jejich získávání ze zahraničí. Kraj v tomto směru už navázal spolupráci s personální agenturou z Ukrajiny.

Zlínský kraj připravuje spuštění programu pro integraci zahraničních pracovníků a jejich rodin. Jde o další opatření, kterým chce pomoci firmám a společnostem v kraji v hledání nových zaměstnanců. Ti na trhu práce dlouhodobě chybějí. Až dosud se podpůrné aktivity zaměřovaly především na získání samotných pracovníků. Nyní by se kraj chtěl soustředit na celé rodiny.

„Bohužel situace, která teď je na trhu práce nám neposkytuje jinou možnost, než využívat právě zahraničních pracovníků, přes různé agentury, které nám pomáhají se zajištěním,“ přiznává ředitel ZPS slévárny Karel Mikulčák. Na práci už našinci dávno nestačí a zaměstnance je potřeba hledat za hranicemi. Podle něj je ale daleko výhodnější jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance, aby se pro pracovníky vytvořilo vhodné zázemí, a ti se nezdrželi jen na chvíli.

„Demograficky, vůbec lidí, kteří jsou k dispozici, místních českých, respektive domácích, tak nejsou, a pravděpodobně ani podle vývoje do budoucna nebudou. Takže my jsme nuceni a samozřejmě je na nás, jaký směr zvolíme. Zdali neustále opakování znovu a znovu a s vysokým nákladem, nebo naopak, a to je strategie i pro nás i pro ostatní zaměstnance, stabilizace, stabilita, přínos pro zaměstnance ve smyslu – já pracuji v ZPS slévárně, nejsem tady jenom náhodně, na chvíli a pak zase odcházím kamkoli jinam, kde je to mnohem zajímavější,“ vysvětlil Mikulčák.

Chceme koordinovat příchod cizích státních příslušníků. Ale když už tady budou, tak je povinností kraje na středních školách nabídnout podmínky, když už přijde rodina, aby tady to dítě mohli umístit. Aby dostalo vzdělání.
František Zicha (STAN), náměstek hejtmana

Kraj by měl novým zahraničním pracovníkům vytvořit příznivé podmínky pro život. Tedy nejen zajistit práci, ale třeba místa ve školách pro jejich děti. Chce třeba podporovat i vznik a fungování firemních školek. „My to nechceme řešit jakoby příchodem. Proto chceme koordinovat příchod cizích státních příslušníků. Ale když už tady budou, tak je povinností kraje na středních školách nabídnout podmínky, když už přijde rodina, aby tady to dítě mohli umístit. Aby dostalo vzdělání,“ říká náměstek hejtmana Josef Zicha ze STAN.

Podle Zichy by kraj měl být koordinátorem. „Koordinátor mezi firmami, mezi obcemi a městy. Dále je kraj zřizovatelem devětačtyřiceti středních škol. Zřizovatelem základních škol jsou obce a města. Takže my chceme najít jakési propojení od základních škol přes střední a vysoké školy až po ty firmy, tak aby i do našich škol šli studovat obory, o které je ve Zlínském kraji, respektive obory, o které mají firmy zájem,“ dodal Zicha. Ve snaze přivést do Zlínského kraje pracovníky ze zahraničí už krajský úřad navázal spolupráci například s personální agenturou z Ukrajiny.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související