Zlínský kraj ocenil etnografku Urbachovou za její přínos regionální kultuře

28. listopad 2012

Krajskou cenu Pro Amicis Musae v úterý večer obdržela vsetínská etnografka Eva Urbachová. Ocenění za významný přínos kulturnímu rozvoji regionu uděluje Zlínský kraj už od roku 2005.

Osmaosmdesátiletá muzejnice Eva Urbachová stále aktivně spolupracuje se svými kolegy, zejména při korekturách odborných textů. Je autorkou reprezentativní knihy Lidový kroj na Vsetínsku. Publikovala desítky odborných článků a zasloužila se o to, že se jí ve spolupráci s amatérskými filmaři podařilo zdokumentovat zanikající lidová řemesla.

„Věnovala se především výzkumu lidového textilu a starým formám lidových řemesel - zpracování vlny a lnu, křiváčkářství, keramice, výrobě brousků, práci se dřevem,“ dodal zlínský krajský radní pro kulturu Ladislav Kryštof, „než odešla na zasloužený odpočinek, předložila v roce 1994 veřejnosti výsledky svého dlouholetého výzkumu - stálou expozici muzea Vsetínsko v lidové výrobě, kroji a obyčejích.“

Jiřina Veselská spolupracovala s Evou Urbachovou více než padesát let. „Ona je obrovský vzor nepředstavitelné pracovitosti a pečlivosti. Myslím si, že škola, kterou dostala už v brněnském etnografickém ústavu, ji předurčila k tomu, že když se dostala na venkov, že k tomu regionu, ač nebyla odtud, velmi přilnula,“ prozradila Veselská.

autor: rv
Spustit audio