Zlínský kraj má nového hejtmana. Povládne Radim Holiš z ANO

10. listopad 2020 15:54

Po volbách podepsali spolu s hnutím ANO dohodu zástupci Pirátů, ODS a sociálních demokratů. Tyto strany názorově spojil hlavně nesouhlas s projektem výstavby nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích.

Novým hejtmanem Zlínského kraje dnes zastupitelé na svém ustavujícím zasedání zvolili krajského volebního lídra hnutí ANO a starostu Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku Radima Holiše.

Pro Holiše hlasovalo 28 z 44 přítomných zastupitelů.

"Náš Zlínský kraj je specifický, má čtyři okresy, které jsou každý jiný. O to těžší je pro každého hejtmana dát tyto čtyři okresy dohromady. Pro mě to bude výzva, pro naši novou radu, naše kolegy ze zastupitelstva, rovněž," řekl zastupitelům Holiš. Uvedl také, že v řádu měsíců opustí post starosty v Rožnově pod Radhoštěm

V čele úřadu nahradil Holiš Jiřího Čunka z KDU-ČSL.

Pritoritu bude mít podle nového hejtmana řešení pandemie koronaviru. 

Podle něj je teď důležité se co nejdříve sejít s krizovým štábem a pokračovat v práci odcházejícícho vedení. Co nejdříve chce taky ocenit odměnami zdravotníky, kteří stojí v takzvané první linii.

První náměstkyní hejtmana zvolili krajští zastupitelé Hanu Ančincovou (Piráti). Druhým náměstkem bude Radek Doležel (ANO), třetím náměstkem Lubomír Traub (ODS). Křeslo čtvrté náměstkyně obsadí Olga Sehnalová (za ČSSD), pátým náměstkem je David Vychytil (ANO).

Poprvé v historii Zlínského kraje byla volba hejtmana a dalších členů Rady veřejná a ne tajná.

Radim Holiš je stavební projektant, od roku 2014 starosta města Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku, člen hnutí ANO 2011. Absolvoval Gymnázium Františka Palackého Valašské Meziříčí a pak vystudoval obor pozemní stavby na Fakultě stavební Vysokého učení technického v Brně. Je ženatý, má dva syny. Mezi jeho záliby patří sport (především běh a běh na lyžích)

autoři: Tomáš Fránek , Veronika Žeravová
Spustit audio

Související