Zlínský kraj chce zakázat společenské akce nad 100 lidí, nemocnice jsou na hraně kapacity

23. listopad 2021 13:36

Zlínský kraj podle hejtmana Radima Holiše z ANO minimálně na 14 dní omezí společenský život, aby pomohl nemocnicím, které jsou kvůli covidu na hraně svých kapacit. Vedení kraje se na tom shodlo s hygieniky. Opatření by mělo být účinné od pondělí a bude platit také pro trhy, kulturu i sport. 

Ve Zlínském kraji jsou nemocnice podle hejtmana těsně před naplněním maximálních kapacit. "Chceme, aby se omezily společenské akce. Je to ta nejmenší, nejméně bolestná věc, o kterou musíme lidi požádat, by nám pomohli snížit dopad epidemie ve Zlínském kraji," řekl Holiš.

Zákaz akcí nad sto lidí by se týkal venkovních akcí i akcí konaných uvnitř. "Nechceme úplně zastavit sportovní utkání a jiné společenské akce," uvedl hejtman.

O věci jednala epidemiologická komise kraje, podle hejtmana se řešilo, jaké jsou zákonné možnosti. Hejtman s dalšími orgány kraje včetně krizového štábu požádá hygieniky, aby opatření vyhlásili. Připraveno by mělo být v pátek, aby mohlo od pondělí platit.

Čtěte také

"Začněte uvažovat, vezměte rozum do hrsti a přestaňte být sobečtí," řekl ředitel Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek.

"Nechci strašit, ale řeknu to natvrdo: velká část pacientů v nemocnicích zemře, proto nárůst pacientů v nemocnicích není tak velký," řekl na tiskové konferenci kraje Tomáš Gabrhelík, primář, Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Spustit audio

Související