Situace je a bude horší než v předchozích vlnách, říká ředitel nemocnice v Uherském Hradišti Petr Sládek

23. listopad 2021 17:08

V pěti nemocnicích ve Zlínském kraji bylo 23. listopadu 370 pacientů s covidem-19, denně jich přibývá až 20. Nemocnice zastavují běžnou operativu, chybí hlavně personál.

Čtěte také

Nemocnice ve Zlínském kraji jsou na hraně svých kapacit. Krajští hygienici na návrh kraje proto od 29. listopadu  týdne zakážou všechny hromadné akce nad 100 lidí. Bude to platit i pro venkovní setkávání.

Za posledních sedm dní je v kraji 1299 nově nakažených na 100.000 obyvatel. Po Olomouckém kraji, kde je za týden 1422 nově nakažených na 100.000 obyvatel, je to druhý nejvyšší údaj mezi kraji v zemi. 

V pěti nemocnicích ve Zlínském kraji je 23. listopadu asi 370 pacientů s covidem-19, denně jich přibývá až 20. Nemocnice zastavují běžnou operativu, chybí hlavně personál. Ačkoli v nemocnicích v regionu pomáhají vojáci, nedostatek zaměstnanců nelze nahradit.

Podle ředitele nemocnice v Uherském Hradišti Petra Sládka je situace kritická a aktuálně  chybí 160 zaměstnanců. „Domníváme se jednoznačně, že situace bude horší, než byla v nejhorších okamžicích třetí nebo čtvrté vlny,“ s obavami dodává Sládek. Lidem pak ohledně dodržování preventivních opatření vzkazuje: "Začněte uvažovat, vezměte rozum do hrsti a přestaňte být sobečtí." 

Velmi skeptický je k současné situaci v nemocnicích je i Tomáš Gabrhelík, primář Krajské nemocnice Tomáš Bati ve Zlíně. Na tiskové konferenci Zlínského kraje řekl: "Nechci strašit, ale řeknu to natvrdo: velká část pacientů v nemocnicích zemře, proto nárůst pacientů v nemocnicích není tak velký.".

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související