Zlínský institut Alternativa představuje osobnosti designu

18. listopad 2012

Výstavu dvou významných osobností českého designu otevřeli ve zlínském kulturním institutu Alternativa. Nedožitých 95 let připomíná část věnovaná profesoru Zdeňku Kovářovi. Svá díla vystavuje také jeho žák Pavel Škarka, který je profesorem Univerzity Tomáše Bati.

„Pracuji teď pro firmu, která vyrábí sypká hnojiva. Potřebuje balení, ze kterého by se snadno dalo odsypat konkrétní množství a nebylo třeba ho vážit a podobně,“ popisuje svůj nejnovější projekt profesor Pavel Škarka. „Ne, podstatu prozradit nemohu. Nemám to ještě chráněné patentově.“

Starší ze dvou osobností designu představovaných v Alternativě je Zdeněk Kovář. Ke Zlínu měl úzký vztah. Vyučil se u Bati a jeho talent se rozvíjel na zlínské umělecké škole. Profesor Zdeněk Kovář je považován za pokračovatele Vincence Makovského. K jeho nejsilnějším tématům patřila oblast ručního nářadí.

Kovářův žák profesor Pavel Škarka vzpomíná na svého učitele jako na osobnost, která dokázala studenty vyburcovat k výkonům. Příliš prý nemluvil, ale jasně dokázal dát najevo libost nebo nelibost nad prací svých svěřenců. Profesor Kovář nakonec svému bývalému žákovi nabídl místo asistenta.

Výstava nazvaná Zlínský design - Pavel Kovář a Pavel Škarka potrvá ve zlínském kulturním institutu Alternativa do 28.12. letošního roku.

autor: rv
Spustit audio