Zlínská jízdní policie slaví 30. výročí svého vzniku. Dárkem byl mistrovský titul v jízdě na koni, který vybojovala Lucie Malá

Hosty Českého rozhlasu Zlín byl plk. Mgr. Bohdan Varyš, náměstek ředitele pro vnější službu KŘP Zlínského kraje a prap. Lucie Malá ze zlínského oddělení služební hipologie, která se letos stala v rámci policie mistryní republiky v jízdě na koni.

Zlínská policie letos slaví 30. výročí vzniku oddělení služební hipologie. Oddíl jízdní policie byl ve Zlíně zřízen s účinností od 1. září roku 1993. Jak uvedl náměstek ředitele pro vnější službu KŘP Zlínského kraje Bohdan Varyš, připomenutí tohoto výročí se odehrávalo ve slavnostním duchu a v několika fázích. Vznikl tematický kalendář, o který byl nebývalý zájem, v září proběhlo slavnostní shromáždění v Luhačovicích, které mohla obdivovat i veřejnost, a pamětními medailemi byli oceněni i zakládající členové.

Prozradil také, že zřízení jízdní policie nebylo jednoduché: „V době, kdy se zřizovala  jízdní policie ve Zlíně, tak koně v té době už u bezpečnostních sborů víc jak 40 let nesloužili. V době vzniku této jednotky bylo potřeba najít zejména finanční prostředky na zakoupení koní, jejich ustájení, výcvik, vybavení, na zakoupení transportního vozidla a v neposlední řadě najít mezi policisty vhodné adepty na to, aby se z nich stali policejní jezdci. Ty následně vycvičit tak, aby mohli do služby. A to vše se podařilo právě datu 1. 9. 1993, kdy vznikl od jízdní oddíl okresního ředitelství Policie ČR Zlín.“

Zlínská jízdní policie má letos nicméně za sebou už 30 let služby a co asi zlínským policistům letos udělalo největší radost, to byl titul mistryně Policie ČR v jízdě na koni, který vybojovala Lucie Malá ze zlínského oddělení služební hipologie na koni Marlot. I Lucie Malá byla hostem Českého rozhlasu Zlín a prozradila, jak probíhá takový závod v policejním jezdectví nebo co všechno musí policejní kůň umět a zvládnout.

Jak funguje a u čeho zasahuje zlínská jízdní policie? Kolik má koní a jezdců? Kde jsou koně ustájeni a kdo se o ně stará? Jaký výcvikem musí policejní kůň projít? I to se dozvíte v rozhovoru s Bohdanem Varyšem a Lucií Malou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.