Zlín je opět přístupný i po Březnické ulici. Nová křižovatka pod zimním stadionem je hotová

30. listopad 2023 13:00

Dopravě v centru Zlína by se mělo výrazně ulehčit. Od 30. listopadu 2023 je znovu průjezdná v obou směrech hlavní trasa na Uherské Hradiště, Březnická ulice přes novou křižovatku s ulicí Mostní.

Bezpečnější a plynulejší provoz by měla zajistit nová křižovatka Březnická-Mostní ve Zlíně. Po osmi měsících výstavby byla uvedena do zkušebního provozu a měly by tak skončit dlouhé kolony vozidel na objízdných trasách i v centru Zlína.

Březnická ulice je frekventovaná výpadovka na Uherské Hradiště, ústí na ni i výjezd ze čtvrti Letná. Oproti minulému stavu přibyly jízdní pruhy a provoz je řízen semafory.

Průjezdná je nejen pro motoristy, ale opět i pro městskou hromadnou dopravu, konkrétně pro linku 32 z centra Zlína do čtvrti U Majáku, k Lesnímu hřbitovu a do lokality Filmové ateliéry, které přibyla nová zastávka Zimní stadion. Také trolejbusy budou opět jezdit po trolejovém vedení na obratiště Sportovní hala, před kterým vznikly nové zastávky s názvem Univerzitní park.

Součástí prací byla také úprava univerzitního parku, vznikly nové chodníky, nové parkoviště Březnická a stavba vyřešila také vedení cyklostezek a úpravu prostoru před Hotelem Zlín i parkoviště před Velkým kinem.

Dva páry nových zastávek MHD ve Zlíně:
* Univerzitní park (na začátku Mostní ulice). V čase od 19 do 5 hodin bude fungovat na znamení. Bude opatřena přístřeškem. Zastavovat zde budou trolejbusy linek 4 a 5 při jízdě na Podhoří nebo z Podhoří a také vozidla linek č. 1, 11, 12, 90 a vybrané spoje linek 13 a 14 začínajících nebo končících jízdu na blízkém obratišti Sportovní hala. Zastávka Univerzitní park bude ve směru jízdy do centra města sloužit nově jako nástupní zastávka pro všechny spoje vyjíždějící z obratiště Sportovní hala. Zastávka Sportovní hala tedy bude jen výstupní, nastupovat budou cestující až na zastávce Univerzitní park.
* Zimní stadion (v Březnické ulici v blízkosti zimního stadionu). Bude fungovat po celý den na znamení. Zastavovat zde budou v obou směrech autobusy linky č. 32. Tato nová zastávka zkrátí docházkové vzdálenosti k MHD zejména obyvatelům lokality Nad Ovčírnou a rovněž návštěvníkům zimního stadionu.

Rekonstrukce křižovatky trvala 8 měsíců a stála 150 milionů korun. Investorem byl Zlínský kraj prostřednictvím své organizace Ředitelství silnic Zlínského kraje.

Křižovatka ulic Mostní a Březnická ve Zlíně, před rekonstrukcí (2023)
Spustit audio

Související