Zlín Film Festival letos nabídne i filmy natáčené na Zlínsku

Letošní 60. ročník festivalu se uskuteční od 4. do 10. září. Jeho návštěvníci se budou muset registrovat na filmový i doprovodný program.

Zlínský filmový festival pro děti a mládež uvede v letošním 60. ročníku asi 300 filmů z 50 zemí světa. Původně měl být v tradičním termínu na přelomu května a června, pořadatelé jej kvůli pandemii odložili na začátek září.

K vidění budou filmy z Jižní Koreje, Mexika, Austrálie, Španělska, Brazílie či Norska. Letos k nim nepřijedou zahraniční delegace, nebudou však chybět domácí tvůrci a herci.  

Tématem letošního ročníku festivalu je 2020: Návrat do budoucnosti, speciální sekce proto uvede dokumentární filmy o vědě a technice, hrané sci-fi filmy pro děti a mládež, část bude věnovaná filmovým trikům.

Festival zveřejní filmový i doprovodný program v pátek, předprodej vstupenek začne 28. srpna.

Filmy natáčené na Zlínsku

Čtěte také

Světovou premiéru bude mít na festivalu pohádka Největší dar, kterou režírovaly Marta Santovjáková Gerlíková a Daria Hrubá. Snímek se natáčel ve Zlínském kraji, hrají v něm Bolek Polívka, Zuzana Slavíková, Pavel Nový či Sabina Rojková.

Premiéru bude mít snímek Smečka režiséra Tomáše Polenského o šikaně v mládežnickém hokejovém prostředí. Film se natáčel na zlínském stadionu. 

Festival je přizpůsobený hrozbám koronaviru

Návštěvníci zlínského filmového festivalu pro děti a mládež se budou muset letos vzhledem k pandemii koronaviru registrovat. To bude podmínkou nákupu vstupenek do kina i na akce doprovodného programu. Možné to bude od 24. srpna on-line na webu festivalu nebo přes aplikaci Zlinfest, od 1. září i osobně na registračním místě u zastávky na náměstí Míru.

Jednotlivé zóny budou uzavřené a bude do nich umožněn vstup jen registrovaným, volný zůstane pouze park Komenského, kde se však budou konat jen drobné akce.

Zrušeny byly některé akce, koncerty v koncertní zóně, vystoupení základních uměleckých škol, nebudou ani "červené koberce", na kterých se představovali hosté festivalu. Nebude fungovat ani párty stan pod letním kinem.

Dopolední projekce pro školy budou vždy určeny žákům jedné školy, nebude na ně mít přístup veřejnost. Letos budou chybět také delegace k filmům. "S ohledem na situaci jsme upravili také složení mezinárodních porot. Většina zahraničních zástupců jsou filmoví odborníci, kteří dlouhodobě žijí v České republice," uvedla umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.