Zlín chce měnit centrální náměstí Míru. Zeleň má zůstat, řeší se pódium i podzemní parkoviště

Náměstí Míru v centru Zlína projde rozsáhlou rekonstrukcí. Soutěž na architektonickou studii vyhlásí radnice ještě letos, stavbu zahájí příští rok.

Podle odhadů magistrátu vyjde rekonstrukce na několik desítek milionů korun. Centrum krajského města se po dlouhé roky nijak neměnilo. „Poslední velká změna byla v roce 2001, kdy zmizely prodejní buňky,“ uvedl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Architektonická studie se má tak má například zabývat možností vybudování podzemního parkoviště pod náměstím. To navrhují to provozovatelé místních obchodních center.

Gahurův prospekt ve Zlíně získá prvorepublikovou podobu. Staré stromy se kácí, nové vysadí

Gahurův prospekt dostane původní podobu

Horní část Gahurova prospektu ve Zlíně se vrací do podoby ze třicátých let minulého století.

Zásadně se změní i samotný veřejný prostor náměstí i jeho vybavení a infrastruktura. Přestože jsou přípravy na samém začátku, je podle mluvčího magistrátu Zdeňka Dvořáka jisté, že plochy zeleně se nezmenší.

Jedním z důležitých témat úprav bude také začlenění pódia. Jeho podoba po letech provizoria už nestačí.

Modernizace se dotkne i okolí náměstí, uvedl vedoucí oddělení prostorového plánování města Ivo Tuček. „Součástí budou navazující úpravy ulici Rašínova, Bartošova a části třídy Tomáše Bati,“ uvedl Tuček.

Náměstí Míru (dříve Hlavní náměstí, Masarykovo náměstí) je nejstarší náměstí ve Zlíně. V domě čp. 63 začali s výrobou papučí v roce 1894 sourozenci Tomáš, Antonín a Anna Baťovi.

Současná podoba Náměstí Míru ve Zlíně už nevyhovuje
autor: Libor Netopil

Související