Část parku u zlínského zámku se změní. Radnice vsadí na osvědčený mlatový povrch

Zlínská radnice opraví část Sadu Svobody před zámkem. Práce by měly být hotové v dubnu.

Jde o část parku před průčelím zlínského zámku. O stavebních úpravách tohoto veřejného prostoru město rozhodlo na základě několika důvodů.

„Tato plocha dostatečně nereprezentuje okolí budovy zámku a také neplní funkci předprostoru vztahující se k architektuře zámku. V neposlední řadě je vystavena enormní zátěži veřejnosti, která si přes park směrem k zastávce u trhu zkracuje cestu,“ vysvětlila městská zahradní architektka Zuzana Hegmonová.

Lidé starající se o zeleň ve městě konzultovali plánovanou rekonstrukci s kroměřížskými památkáři, pod něž park z hlediska památkové péče spadá. A dohodli se na kompromisním řešení - vybudovat zpevněnou mlatovou plochu, což je ve Zlíně odzkoušený a osvědčený povrch. Podobný povrch byl využit při rekonstrukci v parku Komenského.

„Vrchní vrstva bude opět speciálně míchaná přímo v lomu u Tišnova, protože se osvědčila. Barevnost povrchu tak bude shodná s barvou mlatu u hřiště a u altánu v parku Komenského," uvedla Hegmonová.

Zámecký park na celkovou rekonstrukci čeká. Loni v něm byly vyměněny lavičky a odpadkové koše, zahradníci omladily keře, vysadili kytky.

Město před několika lety za 50 milionů korun zrekonstruovalo nedaleký park Komenského a přilehlou Školní ulici.

Z parku zmizely staré stromy a přerostlé keře, u nichž se scházeli lidé bez domova či narkomani. Zahradníci vysázeli stromy, keře a trvale rostoucí květiny, desítky stromů byly odborně ošetřeny. V parku vzniklo nové dětské hřiště, přibyly cesty pro pěší a lavičky. Prostor je pokrytý bezplatným signálem wi-fi. Školní ulice je určena pro pěší.

Spustit audio

Související