Ze Zlína je temné místo kriminality. V baťovských domcích i továrnách se rodí severská Cornelia

26. únor 2018

Studenti Univerzity Tomáše Bati natáčí ve Zlíně film z prostředí policistů z oddělení hospodářské kriminality. Jeden z letošních největších absolventských projektů zlínské univerzity připravují téměř dva roky.

Děj diváky zavede mezi policisty z hospodářské kriminálky. Mladý poručík Adam Tománek vyšetřuje případ podvodného převedení krachující firmy Cornelia na bílého koně.

„Severská kriminálka má svou specifickou chladnost, odcizenost. V tom jsem se jí chtěl přiblížit,“ říká režisér a autor scénáře Radim Svoboda. Ten se už podílel například na natáčení seriálu Rapl.

Na scénaři přitom autoři spolupracovali s policisty z Generální inspekce bezpečnostních sborů. Chtěli, aby scény byly co nejvíce reálné.

Natáčení severské krimininálky ve Zlíně

A Zlín považují filmaři za ideální kulisy. Natáčí třeba v areálu bývalých Baťových závodů, ale i na jiných místech ve městě a v jeho okolí. Ve filmu se tak objeví tradiční baťovské domky nebo obyčejné sídlištní paneláky na Jižních Svazích.

Do hlavní role mladého poručíka obsadil herce brněnského Divadla Husa na provázku Dominika Telekyho, jeho tchána ztvární Jan Grygar známý jako strážmistr Jaroš z Četnických humoresek a v roli vyšetřovatele se objeví zlínský herec Zdeněk Julina. A ve filmu hrají i další zlínští herci Markéta Kalužíková a Josef Koller.

Film bude stát zhruba milion korun. Podpořil jej Nadační fond Filmfest, část peněz vybrali filmaři v kampani na Hithitu.

Související