Projekt, jaký v Česku nebyl patnáct let. Zlínští animátoři se podílí na filmu o pádu komunismu

24. leden 2018

Zlínští animátoři ze studia Kouzelná animace se budou podílet na filmu Fany byla při tom. Ten vzniká v koprodukci Německa, Belgie, České republiky a Lucemburska.

Film přiblíží dětským divákům příběh o ztracené kamarádce, jejím psovi Sputnikovi a událostech spojených s historickými událostmi, který se staly v celé střední Evropě na sklonku roku 1989.

Scénář vychází z dětské knížky, která byla v Německu velmi úspěšná, získala i prestižní literární ocenění a propojuje svět a vidění dětí se skutečnými historickými událostmi.

Podle producenta Martina Vandase výběrovým řízením prošlo sedm animátorů ze 60 oslovených.

A čtyři jsou právě ze zlínského studia Kouzelná animace. „Můj odhad je, že zlínští animátoři připraví více než třetinu animace, která vznikne na české straně,“ uvedl Martin Vandas pro Filmovou kancelář ve Zlíně.

Ilustrační kresby z filmu Fany byla při tom

Podobný projekt byl podle Vadase v Čechách naposledy před 10–15 lety. Animátoři tak neměli kde potřebné zkušenosti sbírat.“ Testy byly opravdu náročné, takže jimi neprošli i někteří zkušení tvůrci. Myslím si, že pro ně samotné to muselo být překvapivé, protože si věřili,“ uvedl Vandas.

Film vzniká podle Vandase v několika různých prostředích. V Česku se dělají klíčové fáze animace. Pozadí, prostředí, interiéry nebo rekvizity se připravují v Belgii. Lucembursko řeší postprodukci a hudebního skladatele.

„Podle mého odhadu se jen na financování projektu podílí asi 40 subjektů a najdete mezi nimi státní fondy všech zúčastněných zemí, včetně prestižního panevropského fondu Eurimages a v neposlední řadě i český Státní Fond Kinematografie. Spolu s námi jsou tu distributoři i televize, včetně nejprestižnější TV Arte nebo speciálního dětského kanálu Kika,“ uvedl Vandas.

Hlavní příběh vypraví o holčičce Fany, která o prázdninách roku 1989 hlídá psa své kamarádce Sofii. Po prázdninách ale Sofie nepřijde zpátky do školy a Fany se dozví, že kamarádka emigrovala do tehdejšího Západního Německa. Samotná Fany řeší, co s nešťastným pejskem, jak ho kamarádce vrátit. Po několika marných pokusech nakonec vše dopadne dobře. Opona padne, hranice se otevřou a ona se může znovu setkat se svojí nejlepší kamarádkou.

Ilustrační kresby z filmu Fany byla při tom

Související