Na Slovensku trhal rekordy, v Česku bude na nový rok. Film Marie Terezie se točil v Kroměříži

28. prosinec 2017

Film je inspirován životem významné evropské panovnice, která výrazně ovlivnila nejen životy našich předků. Dvoudílný film byl natočen k 300. výročí jejího narození. Jedním z míst, kde se film natáčel, byl zámek v Kroměříži. Tam byla natočena zhruba polovina dvoudílného díla.

Film vznikl v koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních stanic a pod vedením hollywoodského režiséra, v USA žijícího Rakušana Roberta Dornhelma. A Slovenská televize, která film uvedla v pondělí a úterý, potvrdila, že šlo o nejsledovanější program od roku 2015. Česká televize bude film vysílat 1. ledna.

Příběh inscenace začíná v roce 1723, kdy je v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě Karel VI. korunován českým králem.

Snímek vypráví o jeho dceři, pozdější císařovně Marii Terezii a věnuje se její dětské lásce a následnému manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, začátkům její vladařské cesty, převzetí maďarské koruny či šestnáctinásobnému mateřství. Kromě Kroměříže se natáčelo ve Valticích, Bratislavě či Vídni.

Režisér Robert Dornhelm uvedl, že byl z prostředí kroměřížského zámku nadšený. 

Ve snímku objeví mimo jiné Vojtěch Kotek, Zuzana Stivínová v roli matky pozdější panovnice, Martin Pechlát, Vladimír Javorský či Jan Budař. Císařovnu ztvárnila rakouská herečka Marie Luise Stockingerová. Autorkou scénáře je Miroslava Zlatníková. 

Související