Žilinské řezy podle Blanky Imriškové jsou plné ořechů a kandovaného ovoce

Tahle obdoba biskupského chlebíčku pochází ze Slovenska. Je s krémovou náplní, která celý dezert příjemně zvláční. Náplň se nepeče, jen ztuhne v lednici. Připravte si šlehač s metlami a jdeme na to. Pekla a šlehala Blanka Imrišková ze Svobody nad Úpou.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 250 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g čokolády
  • 6 vajec
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g piškotů
  • 50 g vlašských ořechů
  •  
  • Na náplň:
  • 300 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 160 g kandovaného ovoce
  • 100 g vlašských ořechů
  • 200 g piškotů
  • 1 větší panák rumu
  •  
  • Na polevu:
  • 20 g 100% tuku
  • 200 g čokolády na vaření
  •  
  • Na posypání:
  • 3 lžíce strouhaného kokosu

Postup

Do mísy dáme cukr a povolené máslo. Šlehačem s metlami vyšleháme během 5 minut krém.

Za stálého šlehání přidáme šest vajec. Chvíli trvá, než se směs propojí.

Do máslovo-žloutkové hmoty přidáme lehce rozpuštěnou čokoládu a šleháme dál.

Když máme vyšleháno do podoby termixu, postupně přisypeme mouku a také ji zašleháme.

Na závěr přidáme rozdrcené piškoty a nasekané ořechy a vše promícháme. Vznikne těsto na způsob rolády.

Dáme na plech vyložený pečicím papírem, rozprostřeme, uhladíme a pečeme při 180 °C asi 15 minut.

Mezitím si připravíme náplň. Do kastrolu nalijeme mléko a na sporáku ho zahřejeme. Přisypeme piškoty, kandované ovoce, ořechy, cukr a přilijeme rum. Svaříme a během 10 minut necháme probublat. Udělá se řidší kaše. Promícháme a necháme vychladnout. Konzistence řídké kašičky ztuhne do konzistence krému.

Krémovou náplň rovnoměrně rozprostřeme na upečené zchladlé těsto.

Nakonec polijeme čokoládovou polevou – tuk a nalámanou čokoládu vymícháme nad vodní lázní, až se to celé spojí.

Nalijeme na zákusek a posypeme kokosem. Dáme na chvíli do ledničky, nejlépe ale přes noc.

Blanka Imrišková

Žilinské řezy pocházejí ze Slovenska. Tam si Blanka Imrišková náhodou opsala recept z časopisu a už ho dělá přes 50 let. A jak říká: Tady neplatí dobrého pomálu, ale dobrého hodně.

Je to energická žena, která na nás čekala na zápraží na schodech s knížkou v ruce. Ihned po našem příchodu nás pozvala na poctivou a bohatou zelňačku a mísu obložených chlebíčků. Při focení výsledného dezertu na nás dohlíželi její psi.

Patrik Rozehnal a Blanka Imrišková