Žilinské řezy podle Blanky Imriškové jsou plné ořechů a kandovaného ovoce
Tahle obdoba biskupského chlebíčku pochází ze Slovenska. Je s krémovou náplní, která celý dezert příjemně zvláční. Náplň se nepeče, jen ztuhne v lednici. Připravte si šlehač s metlami a jdeme na to. Pekla a šlehala Blanka Imrišková ze Svobody nad Úpou.
- Na těsto:
- 250 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 100 g čokolády
- 6 vajec
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g piškotů
- 50 g vlašských ořechů
- Na náplň:
- 300 ml mléka
- 150 g cukru
- 160 g kandovaného ovoce
- 100 g vlašských ořechů
- 200 g piškotů
- 1 větší panák rumu
- Na polevu:
- 20 g 100% tuku
- 200 g čokolády na vaření
- Na posypání:
- 3 lžíce strouhaného kokosu
Postup
Do mísy dáme cukr a povolené máslo. Šlehačem s metlami vyšleháme během 5 minut krém.
Za stálého šlehání přidáme šest vajec. Chvíli trvá, než se směs propojí.
Do máslovo-žloutkové hmoty přidáme lehce rozpuštěnou čokoládu a šleháme dál.
Když máme vyšleháno do podoby termixu, postupně přisypeme mouku a také ji zašleháme.
Na závěr přidáme rozdrcené piškoty a nasekané ořechy a vše promícháme. Vznikne těsto na způsob rolády.
Dáme na plech vyložený pečicím papírem, rozprostřeme, uhladíme a pečeme při 180 °C asi 15 minut.
Mezitím si připravíme náplň. Do kastrolu nalijeme mléko a na sporáku ho zahřejeme. Přisypeme piškoty, kandované ovoce, ořechy, cukr a přilijeme rum. Svaříme a během 10 minut necháme probublat. Udělá se řidší kaše. Promícháme a necháme vychladnout. Konzistence řídké kašičky ztuhne do konzistence krému.
Krémovou náplň rovnoměrně rozprostřeme na upečené zchladlé těsto.
Nakonec polijeme čokoládovou polevou – tuk a nalámanou čokoládu vymícháme nad vodní lázní, až se to celé spojí.
Nalijeme na zákusek a posypeme kokosem. Dáme na chvíli do ledničky, nejlépe ale přes noc.
Blanka Imrišková
Žilinské řezy pocházejí ze Slovenska. Tam si Blanka Imrišková náhodou opsala recept z časopisu a už ho dělá přes 50 let. A jak říká: Tady neplatí dobrého pomálu, ale dobrého hodně.
Je to energická žena, která na nás čekala na zápraží na schodech s knížkou v ruce. Ihned po našem příchodu nás pozvala na poctivou a bohatou zelňačku a mísu obložených chlebíčků. Při focení výsledného dezertu na nás dohlíželi její psi.






