Zemřel zlínský spisovatel Antonín Bajaja. Poslechněte si rozhovor s ním z roku 2020

19. prosinec 2022

V pátek 16. prosince 2022 zemřel po dlouhé těžké nemoci ve věku 80 let oceňovaný zlínský spisovatel Antonín Bajaja, který dříve pracoval také pro Československý rozhlas.

Antonín Bajaja se narodil 30. května 1942 ve Zlíně v rodině lékaře. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně a před svou novinářskou kariérou pracoval jako zootechnik a zaměstnanec zemědělské laboratoře. V roce 1991 se stal redaktorem brněnské redakce Československého rozhlasu, od roku 1992 působil v deníku Prostor, později v časopise Týden a souběžně byl redaktorem Svobodné Evropy.

Od roku 1996 vedl semináře tvůrčího psaní na Univerzitě Palackého v Olomouci a na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Je spoluzakladatelem časopisu pro kulturu a společenské dění Zlínského kraje Zvuk. V letech 2011 až 2014 byl členem Rady České televize.

Za svou publicistickou činnost i uměleckou prózu byl vícekrát oceněn. Za román Zvlčení získal cenu Magnesia litera, je také držitelem Státní ceny za literaturu za knihu Na krásné modré Dřevnici.

Zajímají vás osudy dalších zajímavých osobností, které se narodily ve Zlínském kraji? Najdete je v archivu pořadu Českého rozhlasu Zlín Rodáci známí neznámí.

autoři: Andrea Kratinová , Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související