Zemřel herec Erik Pardus

11. květen 2011

Po dlouhé nemoci zemřel v úterý večer v Brně známý divadelní a televizní herec Erik Pardus. Bylo mu 54 let. Svou hereckou kariéru spojil s Městským divadlem Brno, lidé jej ale znají také z řady filmových a televizních rolí, především jako strážmistra Zahálku v seriálu Četnické humoresky.

Erik Pardus byl i spolupracovníkem Českého rozhlasu Brno, pro své herecké kolegy pak nezapomenutelný kamarád. „Kromě toho, že byl výborný herec, který hrál svým nezapomenutelným způsobem, tak to byl i skvělý kamarád a kolega se vším všudy, co k tomu patří. Erik dokázal žít naplno a samozřejmě k tomu strhával i lidi kolem. Se svou nemocí bojoval dlouho, všichni jsme mu drželi palce. Už se netrápí a kouká na nás, co tady děláme,“ reagoval na odchod svého kolegy herec Igor Ondříček.

Erik Pardus na jevišti zazářil například v titulní roli hry Smrt Pavla I. od Dmitrije Merežkovského, za kterou v roce 2007 obdržel prestižní herecké ceny cen Thálie i Alfréda Radoka. „Dneska je oblíbená věta, že všichni jsme nahraditelní. Není to pravda. Text se naučí každý, ale nikdo jiný není Erik Pardus. Každá jeho věc, ať už tragická nebo komická se vyznačovala tím, že byla velmi živá, naplněná, vždycky to mělo nějaké kouzlo, něco osobního, co přinesl jenom Erik a nikdo jiný to napodobit nemohl,“ podotkl herec Petr Štěpán, kolega, který s Erikem Pardusem sdílel v divadle jednu šatnu.

Spustit audio