Zelný závin s tvarohem a zelný salát s ananasem

V pořadu Apetýt každý všední den po 10. hodině máte možnost slyšet vybraný recept. Recepty jsou k poslechu v audio archivu pořadu a v textové podobě na těchto stránkách.


Zelný závin s tvarohem

Suroviny:
Těsto:
250 g hladké mouky, 1 dl vlažné vody, 1 vejce, 6 lžic strouhanky, 1 lžíce oleje, špetka soli, hladká mouka na vál, smetana 33% na potření, moučkový cukr n poprášení
Náplň:
800 g očištěného hlávkového zelí, 125 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 50 g sušených švestek bez pecek, 50 g másla, 30 g mandlí, 30 g sádla, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce moučkového cukru, několik kapek citrónové šťávy, sůl

Postup:
Zelí nakrájíme na tenké nudličky a překrájíme je na drobnější kousky. V kastrolu rozehřejeme sádlo a rozpustíme v něm cukr. Když získá žlutou barvu, přidáme máslo a zelí, lehce osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme 40–45 minut. Po vychladnutí k zelí vmícháme tvaroh prošlehaný se žloutky, moučkový cukr, překrájené sušené švestky a nahrubo nakrájené mandle a nádivku uložíme do chladničky.

Mouku promícháme se solí. Přilijeme rozšlehané vejce s olejem a pomocí vlažné vody zaděláme vláčné těsto. Rozdělíme ho na dvě poloviny a každou rozválíme na pomoučeném válu na obdélník. Na delších stranách jednoho obdélníku necháme asi 6 cm široký volný pruh a zbylý pruh ve středu posypeme polovinou strouhanky. Z bílků a trošky citronové šťávy vyšleháme sníh a vmícháme ho po částech do nádivky. Polovinu nádivky rozdělíme na pruh strouhanky, přehneme přes ni nejprve jednu delší stranu plátu a pak i druhou, boční okraje těsta zahrneme pod závin a přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení. Stejně připravíme i druhý závin.Oba záviny potřeme smetanou, vložíme do trouby vyhřáté na 170–175 °C a pečeme 50–55 minut dozlatova. Vychladlé záviny poprášíme moučkovým cukrem.

.


Zelný salát s ananasem


Suroviny:
450 g hlávkového zelí, 150 g kompotovaného ananasu, 1 mrkev, hrst rozinek, 3 lžíce jablečného octa, 2 lžíce slunečnicového oleje, sůl, listy salátu a snítky meduňky na ozdobení.

Postup:
Zelí omyjeme, zbavíme košťálů a nakrájíme ho na jemné nudličky. Mrkev očistíme a nastrouháme najemno.
Zelí vložíme do mísy a promícháme s nastrouhanou mrkví. Přidáme proprané rozinky, nadrobno nakrájený ananas a vše zalijeme šťávou z ananasového kompotu promíchanou s olejem a octem.
Salát dochutíme solí, dobře promícháme a necháme hodinu rozležet v chladničce. Pak ho rozdělíme do misek a ozdobíme listy salátu a snítkami meduňky.