Zelný rynk v sobotu 26. listopadu

22. listopad 2011

Obsah literárně-publicistického magazínu Českého rozhlasu Brno na následující sobotu.

Literárně-publicistický magazín Českého rozhlasu Brno Zelný rynk přinese ukázku z knihy Kristýny Ulmanové Cestování před sto lety, zabývající se rozvojem českého turismu v kontextu světových výstav ve 2. polovině 19. století.
Pak zazní příspěvek věnovaný představení "scat.olmerová" v brněnském Café Falk. Herečka a zpěvačka Vanda Drozdová promluví o historii vzniku představení a svém vztahu ke zpěvačce Evě Olmerové. Dále uslyšíte rozhovor s Terezou Kratochvílovou, dramaturgyní nové scény Untr ve sklepních prostorách Café Falk.

Seriál Vojtěcha Landy Písně, které změnily svět pokračuje druhou částí, věnovanou skupině Beatles. Opět se můžete těšit na překvapivé pohledy a souvislosti. V závěru pořadu bude připravena krátká vzpomínka na zesnulého básníka Ivana Martina Jirouse.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.