Zdraví nebezpečné! V Količíně na Kroměřížsku je ve studnách kontaminovaná voda, někde obsahuje i fekálie

22. květen 2019 14:15

Všechny studny v obci podle rozborů nemají pitnou vodu, některé jsou dokonce jedovaté. Město proto musí vybudovat vodovod. Hotov bude nejdříve do roku a půl.

Vodu ze studní v Količíně na Kroměřížsku by lidé neměli pít. Obsahuje zdraví škodlivé pesticidy, dusičnany, někde i fekálie. Prokázalo to měření, které si obec nechala udělat. Radnice v Holešově proto napojí svou místní část na obecní vodovod. I když se práce za dvacet osm milionů korun spustí letos, nezávadnou vodu budou v Količíně pít nejdřív v příštím roce.

V roce 1977 se nám narodil první syn, nechali jsme si vodu vyzkoušet. A voda byla vhodná, kojenecká. Takže tady chodili lidi z okolí a vodu si od nás brali.
Ludmila Marková, obyvatelka Količína

„Tady tato studna je tady už přes čtyřicet let,“ popisuje obyvatelka Količína Ludmila Marková. Podle ní ve studni kdysi dávno byla „top voda“. „Ano, v roce 1977 se nám narodil první syn, nechali jsme si vodu vyzkoušet. A voda byla vhodná, kojenecká. Takže tady chodili lidi z okolí a vodu si od nás brali,“ zavzpomínala Marková. Po desetiletích se ale situace změnila. „Hodně. Byly tam bakterie. Voda prostě nevhodná k přímému pití,“ popsala stav. Přesto vodu využívají.

Jako jediná v průzkumu dopadla překvapivě dobře studna v objektu bývalé mateřské školy. Podle dalšího z obyvatel Količína Radovana Kani to může být způsobeno tím, že z ní nikdo vodu neodebírá. „Je to možné. Protože jsme tady dělali paradoxně nějakých dvanáct patnáct vzorků po obci, a tady ta studna vyšla opravdu nejlíp,“ uvedl. Rodinná studna Radovana Kani ale dopadla špatně. „Na to, že mám tři děti, tak musím říct, že dopadla nejhůř. Nám nebylo dokonce doporučeno v tom ani umývat nádobí,“ konstatoval fakta. Podle něj rozbor odhalil ve vodě i fekálie.

Voda ve studnách v Količíně je kontaminovaná

Teď by si přál nový vodovod. „Já myslím, že už to mělo dávno být,“ dodal. Fekální bakterie, nebo zvýšené limity pesticidů samozřejmě lidskému zdraví neprospívají. „Některé pesticidy mají vliv na hormonální systém, a studie ukazují také vliv na vývoj nervové soustavy. Fekální znečištění v pitných vodách, zde při zvýšeném nálezu existuje také vyšší pravděpodobnost žaludečních a střevních problémů,“ vysvětlila Eva Javoříková z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

Některé typy fekálních bakterií můžou ohrozit život člověka. To ale naštěstí případ Količína, který je místní částí Holešova, není. Paradoxní je, že když před pěti lety zaváděli kanalizaci, o vodovod většina lidí nestála. „Všechny studny v obci v podstatě nemají pitnou vodu, některé jsou dokonce jedovaté. Takže město musí jednoznačně přistoupit k vybudování vodovodu,“ slibuje holešovský starosta za Koalici pro Holešov Rudolf Seifert. Asi 350 obyvatel Količína se vody z nového vodovodu napije nejdřív za rok a půl.

Jediný způsob jak můžete zjistit, jestli má vaše voda parametry pitné vody, je udělat rozbor vody v akreditované laboratoři. Nebezpečné bakterie či paraziti jsou pro lidské oko nepostřehnutelné, nicméně dokáží člověku způsobit okamžité závažné zdravotní problémy. Chemická kontaminace vody dokáže na druhou stranu způsobovat problémy, které nemají okamžitý projev a zdravotní problémy spojené s konzumací závadné vody se mohou vyvíjet i několik let.

autor: pes
Spustit audio

Související