150 aut důležitých pro Kroměříž. Tolik by jich mělo zmizet z centra města do nového parkovacího domu

14. květen 2019 06:34

Kroměřížská radnice může získat dotaci z evropských fondů ve výši téměř 51 milionů korun na stavbu parkovacího domu v Havlíčkově ulici. Hotov by měl být do tří let.

Do Kroměříže každý den přijede 12 tisíc aut. Ne každý řidič tak najde místo k zaparkování. To by měla vyřešit stavba velkého parkovacího domu. O něm hovořil nezávislý starosta Kroměříže Jaroslav Němec v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín. Podle něj město stavbu dokončí do tří let.

Projekt se připravuje už dva roky. „Jsme těsně před vydáním stavebního povolení. Co je úspěšné a pro město dobré, že se nám na tento parkovací dům podařilo získat dotaci z Evropských fondů. Ta dotace je ve výši 51 milionů přislíbená,“ uvedl starosta. Celkově stavba přijde na přibližně 110 milionů korun.

Nový parkovací dům nabídne asi 150 parkovacích míst. „Myslím si, že tak dokáže odlehčit i náměstí a tak dál. Takže tento projekt se snažím prosazovat. Doufám, že odlehčí hlavně centru města. Těch 150 aut je pro Kroměříž velice důležitých,“ zdůraznil Jaroslav Němec. Věří, že tento projekt vyřeší především parkování v centru Kroměříže. „Samozřejmě máme tady sídliště. Dříve na sídlišti vycházelo na jednu rodinu půl auta, dnes se pohybujeme na jednu rodinu dvě auta. Takže ta sídliště jsou a vždycky budou problém,“ dodal starosta.

Celý rozhovor se starostou Kroměříže si můžete poslechnout v přiloženém audiosouboru.

Pozemky na parkovací dům získala radnice při koupi budovy někdejší okresní vojenské správy, kterou pořídila v roce 2017 za zhruba 15 milionů korun. Tento objekt vedení Kroměříže plánuje přestavět na startovací byty pro mladé lidi a na byty pro seniory, mělo by jich být několik desítek.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.