Záškoláctví při online výuce? Ano, existuje

Podle pro pracovníků Orgánu sociálně právní ochrany dětí ve Valašském Meziříčí přibývá školáků, kteří se neúčastní distanční výuky. Tyto případy jsou bez řádné omluvy považovány za záškoláctví.

Školáci potřebují při distančním vzdělávání počítačovou techniku, dostatečně rychlé internetové připojení a hlavně domácí podporu. Přestože se od začátku pandemie podmínky pro vzdělávání dětí na dálku zlepšily, přibylo na Vsetínsku letos před pololetím školáků a jejich rodičů, kteří se školou vůbec nekomunikují.

Někdy jde jen o lenost dětí, kterým stačí domluvit. Horší jsou ale případy, kdy školáci nemají vhodné podmínky v rodinách a škola je musí nahlásit Orgánu sociálně právní ochrany dětí.

Předejít absenci žáků při distanční výuce chtějí na Základní škole Luh ve Vsetíně, děti se tam učí výjímečně ve škole. Jsou většinou ve třídě samy s asistentem a mají zajištěno napojení na výuku. Jde především o ty, kteří doma nemají podmínky pro online výuku, například internetové připojení.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.