Zapečený lilek s oříšky
Páteční Apetýt přináší další tip na bezmasé jídlo. Tentokrát bude hlavní ingrediencí lilek. Vzhledem k oblíbenosti cuket, bývá v naší kuchyni někdy opomíjen. Ovšem neprávem. Obsahuje totiž hodně vlákniny, má antioxidační účinky a také snižuje cholesterol.
Co potřebujete?
- 1 lilek
- 25 g piniových oříšků
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku provensálského koření
- hrst oregana
- sůl
Postup:
- Lilek omyjeme, neloupeme, na několika místech propíchneme vidličkou a pak rozkrojíme napůl.
- Poté každou půlku potřeme prolisovaným česnekem (vnitřní strany lilku).
- Následně každou půlku lilku pokapeme olejem, posypeme oreganem, provensálským kořením a osolíme.
- Vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 45 minut na 190 stupňů.
- Zhruba po půl hodině pečení posypeme obě poloviny lilku piniovými oříšky.
- Po upečení ihned servírujeme.
Související
-
Cuketové koblížky
Stejně jako v minulém týdnu i v dnešních apetýtových receptech saháme po cuketách. V kuchyni jsou neuvěřitelně variabilní.
-
Snídaně, která vám nastartuje den. Připravte si mrkvovou pochoutku!
V Apetýtu vám celý srpen budeme nabízet každé pondělí inspiraci na jídlo, které bude výživově bohaté a kaloricky vyrovnané. Začneme snídaňovou mrkvovou pochoutkou!
-
Bramborové pusinky
Jednoduché jídlo, které můžete použít jako přílohu nebo si ho dát samostatně – s dobrým dipem nebo zeleninovým salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka