Zapečené sváteční jiné řízky podle Kateřiny Novotné jsou návykové, podlehnete jim i vy

Prvním letošním soutěžním receptem se staly výtečné sváteční jiné řízky, jak je nazvala Kateřina Novotná z Dolska u Nového Města nad Metují. Smažené vepřové řízky zapekla ještě krátce v pekáčku s cibulí, žampiony a smetanou. Jsou naprosto vynikající a uchvátí vás nejen svou chutí, ale i jednoduchostí přípravy.

Plátky masa nakrojíme na stranách, kde jsou blanky, aby se při následném smažení nekroutily.

Ingredience
  • 5 plátků vepřové kotlety nebo krkovice
  • 1 velká cibule
  • 2 špetky soli
  • 300 g nakládaných žampionů (1 konzerva)
  • 4 lžíce sádla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Na obalení:
  • 2 vejce
  • 1 hrst hladké mouky
  • 2 hrsti strouhanky

Maso naklepeme, osolíme a obalíme v trojbalu. Nejdříve tedy maso obalíme v hladké mouce, pak namočíme v rozšlehaných vejcích se špetkou soli a nakonec obalíme ve strouhance.

Řízky smažíme na 3 lžících sádla z obou stran dozlatova a poloměkka, neboť se budou ještě péct v troubě.

Pak si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na čtvrtkolečka. Cibuli osmahneme na 1 lžíci sádla dosklovata. Mezitím si scedíme nakládané žampiony.

Osmažené řízky naskládáme částečně přes sebe do pekáče, zasypeme je osmaženou cibulkou a žampiony. Vše zalijeme smetanou.

Řízky v pekáči přiklopíme a dáme zapéct na 30 až 45 minut do trouby vyhřáté na 170 °C.

Podáváme se šťouchanými bramborami s anglickou slaninou a cibulkou.

Kateřina Novotná

Recept na jiné řízky získala od své tety. Je to pro ni sváteční pokrm, který se podává, když se sejde širší rodina.

Paní Novotná žije v nádherné vísce Dolsko ve východních Čechách a společně s rodinou se stará i o ovce s jehňaty a dva vepře. Doma vaří pro svého muže a tři děti. Natáčení si užívala a velmi ráda poslouchá Český rozhlas, který v dnešní době nabízí lidem klid a pohodu.

Sváteční jiné řízky od Kateřiny Novotné