Zapečené sváteční jiné řízky podle Kateřiny Novotné jsou návykové, podlehnete jim i vy
Prvním letošním soutěžním receptem se staly výtečné sváteční jiné řízky, jak je nazvala Kateřina Novotná z Dolska u Nového Města nad Metují. Smažené vepřové řízky zapekla ještě krátce v pekáčku s cibulí, žampiony a smetanou. Jsou naprosto vynikající a uchvátí vás nejen svou chutí, ale i jednoduchostí přípravy.
Plátky masa nakrojíme na stranách, kde jsou blanky, aby se při následném smažení nekroutily.
- 5 plátků vepřové kotlety nebo krkovice
- 1 velká cibule
- 2 špetky soli
- 300 g nakládaných žampionů (1 konzerva)
- 4 lžíce sádla
- 200 ml smetany ke šlehání
- Na obalení:
- 2 vejce
- 1 hrst hladké mouky
- 2 hrsti strouhanky
Maso naklepeme, osolíme a obalíme v trojbalu. Nejdříve tedy maso obalíme v hladké mouce, pak namočíme v rozšlehaných vejcích se špetkou soli a nakonec obalíme ve strouhance.
Řízky smažíme na 3 lžících sádla z obou stran dozlatova a poloměkka, neboť se budou ještě péct v troubě.
Pak si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na čtvrtkolečka. Cibuli osmahneme na 1 lžíci sádla dosklovata. Mezitím si scedíme nakládané žampiony.
Osmažené řízky naskládáme částečně přes sebe do pekáče, zasypeme je osmaženou cibulkou a žampiony. Vše zalijeme smetanou.
Řízky v pekáči přiklopíme a dáme zapéct na 30 až 45 minut do trouby vyhřáté na 170 °C.
Podáváme se šťouchanými bramborami s anglickou slaninou a cibulkou.
Kateřina Novotná
Recept na jiné řízky získala od své tety. Je to pro ni sváteční pokrm, který se podává, když se sejde širší rodina.
Paní Novotná žije v nádherné vísce Dolsko ve východních Čechách a společně s rodinou se stará i o ovce s jehňaty a dva vepře. Doma vaří pro svého muže a tři děti. Natáčení si užívala a velmi ráda poslouchá Český rozhlas, který v dnešní době nabízí lidem klid a pohodu.