Dekadentní zázvorky se skořicí a pomerančovým krémem podle Josefa Maršálka
Klasické zázvorky pocházejí z Anglie, my ale máme inovaci v podobě úplně jiných přidaných surovin. Ucítíte zázvorový perník, který uhladí sváteční pomerančový krém a hřejivé účinky skořice. Takovou dekadenci musíte vyzkoušet.
Postup
- Na 25 kousků:
- 180 g hladké mouky
- 60 g třtinového cukru
- 5 g mleté skořice
- 10 g sušeného mletého zázvoru
- špetka soli
- 9 g jedlé sody
- kůra z ½ pomeranče (nemusí být)
- 75 g studeného másla
- 60 g medu
- Na krém:
- 150 g moučkového cukru
- 80 g povoleného másla
- kůra z ½ pomeranče
- 20 g čerstvé pomerančové šťávy
Do mísy vsypeme mouku, přidáme cukr. Třtinový cukr se dává nejen kvůli barvě, ale má krystalky, které se nerozpustí ani během hnětení či pečení v troubě. Přidáme koření, jedlou sodu, sůl a můžeme také pomerančovou kůru. Nakonec přidáme studené máslo.
Vše rukama krátce promneme, aby vznikla zavlhlá drobenka. Do ní potom vpracujeme, jako pojidlo, med. Med a jedlá soda během pečení krásně zkaramelizují a vznikne zajímavá chuť i barva.
Rukama uhněteme pevné, lehce drobivé těsto. Pokud je sušší nebo se nechce spojit, přidáme kávovou lžičku vody. (Med může být třeba hustší). Těsto můžeme zabalit do mikrotenového sáčku nebo potravinové fólie a nechat ho den odpočinout v lednici.
Pokud těsto necháme odležet v lednici, tak ho vyválíme a pak z něj vykrajujeme tvořítkem kolečka. Ale stejně tak můžeme těsto zpracovat ihned. Potom z něj odebíráme kousky o hmotnosti kolem 8 g a z nich v dlani uválíme kuličky.
Ty pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Dáváme je od sebe, pečením nabydou, a skleničkou je stlačíme. Z kuliček tak vzniknou placky.
Pečeme na horkovzduch při 170 °C po dobu 10 až 12 minut dozlatova.
Mezitím si připravíme krém z másla, cukru, pomerančové kůry a šťávy. Se šťávou šetříme, aby krém moc netekl. Ruční metličkou nebo stěrkou vymícháme dohladka. Při dvojnásobném množství můžeme použít i šlehač.
Krém přendáme do cukrářského sáčku s klasickou kruhovou špičkou a naplníme rubovou stranu jednoho kolečka. Přiklopíme druhou rubovou stranu druhého kolečka.
Necháme tři týdny uležet v suchu a chladu. Chutě se krásně propojí.
Josef Maršálek
Vyhlášený cukrář má také pro rok 2024 připravené čtyři skvělé sváteční recepty. Tyhle zázvorky jsou trochu internacionálním dovozem. Zázvor obecně patří do anglické kuchyně a anglické gastronomie. Pro britské děti je i kandovaný nakládaný zázvor vrchol delikatesy.
Josef pečení miluje a vždy si ho užívá. I tentokrát u toho byla legrace a dohlížel na nás i jeho nový kocour pojmenovaný Maršálek. Občas jsme ho všichni odměnili malou kočičí sušenkou.