Zamilovaný Shakespeare se představí ve Zlíně. Divadelníci nabídnou alžbětinské kostýmy i renesanční hudbu

Městské divadlo Zlín uvede v sobotu premiéru inscenace Zamilovaný Shakespeare, divadelní adaptaci stejnojmenného filmu oceněného několika Oscary.

V Zamilovaném Shakespearovi má londýnský dramatik Will Shakespeare napsat novou hru a chybí mu inspirace. Nachází ji v dívce Viole, která miluje divadlo a vydává se za muže, aby ho mohla hrát. Vznikne tak hra Romeo a Julie.

Podle režiséra inscenace Jakuba Nvoty zlínské představení respektuje dobu, příběh i kostýmy.

„Zamilovanost – to je stav virózy podivně heroické i komické zároveň. Najednou jsme nemocní tak, že máme křídla a umíme létat a nevadí nám, že se zavřenýma očima narážíme do kostelních věží. Jako zamilovaní jsme okolí k smíchu, k pláči, může nám závidět, jsme dojemní - protože láska v nás je ještě ve stavu euforie, kdy skutečně cítíme, že žijeme. Je pěkné znovu zjistit, že jsme tkaní z látky našich snů,“ říká režisér.

Nvota už v minulosti s herci nastudoval například divácké hity Sluha dvou pánů nebo Splašené nůžky.

Ovčáček čtveráček porazil Cimrmana. Zlínské divadlo slaví rekordní rok 2017

03797093.jpeg

Za celý loňský rok si do zlínského divadla našlo cestu téměř 150 000 diváků, což je o 13 000 více než v roce předešlém. A kabaret Ovčáček čtveráček byl v kinech úspěšnější než Divadlo Járy Cimrmana.

Diváci se mohou těšit na do detailu vypracované alžbětinské kostýmy i na živou renesanční hudbu.

„Jako muzikanti se na jevišti objeví také někteří herci, Radovan Král bude hrát na trubku, Markéta Kalužíková na bicí,“ uvedla dramaturgyně Katarína Kašpárková Koišová.

Zajímavým zpestřením budou zpěvy, tanec a šerm.

V hlavních rolích se představí Kateřina Liďáková a Vojtěch Johaník. "Je to poblázněný pisálek a umělec, který nemá dáno od Boha, že by tvořil jen tak, potřebuje nějaký impulz, energii zvenčí, ideálně lásku," uvedl Johaník.

"Viola je dívka, není to ještě úplně žena, a svobodná duše, je vášnivá holka, která miluje divadlo, a od toho se vše odvíjí," řekla Liďáková.

Zamilovaný Shakespeare ve Zlíně
autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související