Sedm let vyprodané představení. Splašené nůžky hraje zlínské divadlo už po dvousté

31. leden 2018

Inscenace měla premiéru v prosinci 2010 a zájem diváků ani po sedmi letech neklesá. A lístky na představení jsou téměř okamžitě vyprodány.

Jde o rekord, žádné inscenaci se nic takového nepodařilo. Ve Zlínském divadle hru vidělo téměř 25 000 diváků. A na zájezdech přišlo na hru přes 6 000 lidí.

„Každý měsíc v den spuštění předprodeje na následující období, přesně v 11 hodin dopoledne, se v rezervačním systému strhne boj o vstupenky na Nůžky. Řešíme co chvíli hromadné skupování lístků i nespokojené reakce těch, na které se nedostalo. Běžně se diváci svěřují, že jdou na Nůžky popáté, posedmé a ještě je to neomrzelo,“ řekla šéfka vnějších vztahů divadla Blanka Kovandová.

Hru napsal německý autor Paul Pörtner v roce 1963 jako detektivní psychodrama. Na konci 70. let se látky chopili američtí herci a producenti Bruce Jordan a Marylin Abramsová a vytvořili z ní komedii s detektivní zápletkou plnou herecké improvizace.

Salón Splašené nůžky je kadeřnictví uprostřed Zlína. Vládne v něm majitel Tony Řezníček (Gustav Řezníček) a svérázná mladá kadeřnice Barbara Marková (Markéta Kalužíková). Do salónu chodí různí lidé: obchodník se starožitnostmi Eda Lorenc (Jan Leflík), pán s vizáží stavebního dělníka Pankrác Rosický (Zdeněk Julina), dáma z vyšší společnosti Eleonora Schubertová (Helena Čermáková) či suverénní mladík Matěj Veverka (Pavel Vacek).

Od roku 1980, kdy uvedli hru Splašené nůžky v Bostonu, byla přeložena do 11 světových jazyků a vidělo ji přes 9 miliónů diváků na více než 36 místech světa.

„Netušil jsem, že inscenace bude mít takový úspěch. A i kdybych to věděl v době, kdy jsme to zkoušeli a kdy herci nevěděli, jak si osvojit celý ten složitý mechanizmus hry, nikdy bych jim to neřekl. Představa, že to budou muset hrát dvěstěkrát, by je tenkrát vyděsila. Dnes se tím snad i oni skvěle baví,“ řekl režisér inscenace Jakub Nvota.

Související