Záměr zrušit Úrazovou nemocnici v Brně projednali odborníci

11. prosinec 2007

Záměr zrušit Úrazovou nemocnici stále vzbuzuje emoce a pochybnosti. Proto se v Brně sešli odborníci na úrazovou chirurgii, aby posoudili možnosti rozvoje oboru v Jihomoravském kraji bez tohoto zařízení.

Do boje o úrazovou nemocnici a budoucnost traumapéče v Jihomoravském kraji už vstoupili i politici a mluvilo se o ní na parlamentní půdě. Jde ale o problém především odborný a právě na tuto úroveň ho chtěl vrátit seminář, který proběhl. K jednoznačnému výsledku ale experti ani po celodenním jednání opět nedospěli. Dále nedůvěřivě se na celou záležitost dívá předseda České společnosti pro úrazovou chirurgii Leopold Pleva. " Já osobně si to dovedu představit, protože jsme se v Ostravě stěhovali. Ale než jsme to dali dohromady, trvalo to 10 let. Soudě dle statistik Úrazové nemocnice - já si velice těžko dovedu představit, že to půjde bez problémů. To máte, jako kdybyste doma chtěla nastěhovat do vaší kuchyně další kuchyň. A teď budete chtít vařit stejně a třeba vám přijde naráz návštěva a ta návštěva jsou dvě nabouraná auta," uvádí Pleva.

Ředitel Úrazové nemocnice Petr Svoboda ale věří, že při postupném stěhování se věcem podaří dát řád hned na počátku. "Určitě využijeme pracovníků Fakultní nemocnice Brno, protože tam je taktéž klinika úrazové chirurgie. Potom jak to bude fungovat ještě nejsme domluvení. Debaty s ředitelem Krausem a s Ministerstvem zdravotnictví probíhají. Prvně je ale třeba dořešit stavební části. Teď máme půl roku na debaty o tom, jak to bude fungovat v Bohunicích," vysvětluje Svoboda.

Navzdory přetrvávajícím nejasnostem a záměru části poslanců předložit sněmovně návrh zákona, který by zrušení Úrazové nemocnice zabránil, už příští týden budou zahájeny stavební práce. " Běží všechno podle plánu, veškeré rekonstrukce by měly být ukončené a vše nachystáno pro přestěhování na konci června. Kromě spinální jednotky, která se přestěhuje až ve druhé fázi - do září," dodává ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

Spustit audio