Zadělávaná slepice s knedlíčky podle milované tchyně Jindřišky Adámkové vás nadchne

Zadělávanou slepici s jemnou omáčkou a nádivkovými knedlíčky připravila podle své milované tchyně Jindřiška Adámková v Pardubicích. Jedná se o jemnou omáčku ze silného slepičího vývaru, ve kterém se předem povaří malé knedlíčky. Rodina toto jídlo miluje. Uvařte si ho také!

Ingredience
  • 1 slepice
  • 3 cibule
  • 100 g másla
  • ½ lžíce sladké papriky
  • 1,5 litru vody
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce másla
  • Na knedlíčky:
  • 5 rohlíků
  • 4 vejce
  • 200 ml mléka
  • 150 g másla
  • 1 hrst petrželky – kudrnky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • muškátový květ (na špičku nože)
  • 6 lžic strouhanky

Postup

Nejdříve si nakrájíme cibulku. Pak ji vložíme do hrnce a na másle opražíme dozlatova.

Slepici rozpůlíme a opláchnutou jí vložíme na cibulku. Posolíme a po dvou minutách otočíme a opět posolíme. Posypeme sladkou paprikou a zalijeme vodou tak, aby byla slepice potopená. Dusíme doměkka – v papiňáku hodinu, v běžném hrnci až 3 hodiny.

Slepici po uvaření vyndáme, necháme ji trochu vychladnout a obereme ji.

Den staré rohlíky nakrájíme na kostičky nebo kolečka, vložíme do mísy a zalijeme mlékem. Necháme je nasáknout.

V míse si ušleháme vejce s povoleným máslem. Pak k nim přidáme rohlíky nasáklé mlékem, vše ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem nebo květem. Přimícháme petrželku a nakonec směs zahustíme pomocí strouhanky.

Těsto by mělo být husté tak, aby se z něj daly tvarovat rukama namočenýma ve vodě menší knedlíčky. Ve slepičím vývaru povaříme 10 minut knedlíčky. Po uvaření je z vývaru vyjmeme.

Připravíme si jíšku. V rendlíku si rozpustíme máslo, přidáme mouku a uděláme si světlou jíšku. Vychladlou jíšku vložíme do vývaru, rozšleháme metlou a na mírném ohni ji provaříme. Asi po deseti minutách omáčku přecedíme přes síto, aby byla hladká.

Jindřiška Adámková

Recept na zadělávanou slepici s knedlíčky má po své první milované tchyni, která uměla skvěle vařit. Paní Adámková by si přála dosáhnout stejných kuchařských dovedností.

Přivítala nás u sebe v krásné světlé kuchyni a pozvala nás na bohatý oběd. Podávala se domácí sekaná s řízečky, k tomu zeleninový salát a jako dezert jablečný štrúdl podle paní Polákové a jablečný koláč z lineckého těsta podle předpisu lékárníka Šůly.

Prožili jsme báječné a inspirativní odpoledne.

Jindřiška Adámková