Zadělávaná slepice s knedlíčky podle milované tchyně Jindřišky Adámkové vás nadchne
Zadělávanou slepici s jemnou omáčkou a nádivkovými knedlíčky připravila podle své milované tchyně Jindřiška Adámková v Pardubicích. Jedná se o jemnou omáčku ze silného slepičího vývaru, ve kterém se předem povaří malé knedlíčky. Rodina toto jídlo miluje. Uvařte si ho také!
- 1 slepice
- 3 cibule
- 100 g másla
- ½ lžíce sladké papriky
- 1,5 litru vody
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce másla
- Na knedlíčky:
- 5 rohlíků
- 4 vejce
- 200 ml mléka
- 150 g másla
- 1 hrst petrželky – kudrnky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- muškátový květ (na špičku nože)
- 6 lžic strouhanky
Postup
Nejdříve si nakrájíme cibulku. Pak ji vložíme do hrnce a na másle opražíme dozlatova.
Slepici rozpůlíme a opláchnutou jí vložíme na cibulku. Posolíme a po dvou minutách otočíme a opět posolíme. Posypeme sladkou paprikou a zalijeme vodou tak, aby byla slepice potopená. Dusíme doměkka – v papiňáku hodinu, v běžném hrnci až 3 hodiny.
Slepici po uvaření vyndáme, necháme ji trochu vychladnout a obereme ji.
Den staré rohlíky nakrájíme na kostičky nebo kolečka, vložíme do mísy a zalijeme mlékem. Necháme je nasáknout.
V míse si ušleháme vejce s povoleným máslem. Pak k nim přidáme rohlíky nasáklé mlékem, vše ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem nebo květem. Přimícháme petrželku a nakonec směs zahustíme pomocí strouhanky.
Těsto by mělo být husté tak, aby se z něj daly tvarovat rukama namočenýma ve vodě menší knedlíčky. Ve slepičím vývaru povaříme 10 minut knedlíčky. Po uvaření je z vývaru vyjmeme.
Připravíme si jíšku. V rendlíku si rozpustíme máslo, přidáme mouku a uděláme si světlou jíšku. Vychladlou jíšku vložíme do vývaru, rozšleháme metlou a na mírném ohni ji provaříme. Asi po deseti minutách omáčku přecedíme přes síto, aby byla hladká.
Jindřiška Adámková
Recept na zadělávanou slepici s knedlíčky má po své první milované tchyni, která uměla skvěle vařit. Paní Adámková by si přála dosáhnout stejných kuchařských dovedností.
Přivítala nás u sebe v krásné světlé kuchyni a pozvala nás na bohatý oběd. Podávala se domácí sekaná s řízečky, k tomu zeleninový salát a jako dezert jablečný štrúdl podle paní Polákové a jablečný koláč z lineckého těsta podle předpisu lékárníka Šůly.
Prožili jsme báječné a inspirativní odpoledne.