Zachrání Anička louku? Český rozhlas Zlín přináší videopřenos bylinkové pohádky

27. květen 2021

Pohádkový muzikál Anička a bylinkové kouzlo patří k doprovodným vystoupením letošního 61. ročníku Zlín Film Festivalu.

Na pohádkový muzikál o bylinkách i o tom, že dobro nakonec opravdu zvítězí, můžete v podání Slováckého divadla zhlédnout od neděle 30. května na Youtube kanálu Koncerty Českého rozhlasu.

„Naším dlouhodobým cílem je přinášet v rámci Zlín Film Festivalu kromě filmových zážitků také další aktivity, který společně může sledovat celá rodina. Těší nás proto, že jsme mohli do doprovodného programu jarní části zařadit ve spolupráci s Českým rozhlasem a Slováckým divadlem i tento pohádkový muzikál,“ uvedla výkonná ředitelka prestižního festivalu Jarmila Záhorová.

Anička a bylinkové kouzlo

Původní veršovaný muzikál vtipně seznamuje s kouzelnou mocí bylinek diváky napříč generacemi a za pomoci písniček rozličných hudebních žánrů. Malá Anička objeví kouzelný svět bylinek a musí se postavit svému tátovi, aby zachránila bylinkám jejich louku. Aniččin táta se totiž na louce chystá stavět obchodní centrum. Podaří se Aničce tátu přesvědčit a zachránit tak louku pro bylinky? A jakou roli v tom budou hrát kouzla a písničky? Pohádkový muzikál měl ve Slováckém divadle světovou premiéru v listopadu 2018 v režii Jakuba Macečka, diváci se mohou těšit na oblíbené uherskohradišťské tváře Pavlínu Hejcmanovou, Jitku Hlaváčovou, Pavla Hromádku, Pavla Majuse a další, v představení zazní i hlas Josefa Somra.

Pohádku plnou milých písniček Emanuela Míška a Jožky Fojty divadelníci z Uherského Hradiště odehráli na své domovské scéně. K vidění je online na webu festivalu v sekci Koncerty a také na youtube kanálu Českého rozhlasu, který je jedním z hlavních mediálních partnerů Zlín Film Festivalu.

„Chtěli jsme do online programu festivalu přispět něčím krásným. Už jsme se v Českém rozhlase věnovali albu Písničky z hrnečku, ze kterého Anička a bylinkové kouzlo vychází, autor muziky Jožka Fojta je domácí tvůrce, program festivalu je zaměřený na rodiny s dětmi a Slovácké divadlo je taky naše. Všechny tyto myšlenky se nám nakonec spojily do jedné a tak jsme vedení festivalu navrhli, že zprostředkujeme divákům festivalu Aničku a bylinkové kouzlo na našem youtube kanálu,“ vysvětluje Markéta Janíková, programová ředitelka Českého rozhlasu Zlín.

„Celý festival letos probíhá online, a tak si na naši úspěšnou pohádku bude moct pomyslně zajít každý, kdo má po ruce počítač nebo telefon,“ říká manažerka Slováckého divadla Jitka Honsová a přidává jedno překvapení. Divadelníci totiž nehráli do prázdného sálu. „Na pohádku jsme zdarma pozvali zdravotníky z Uherskohradišťské nemocnice s jejich dětmi. Chceme jim tak poděkovat za poslední rok, kdy za nás všechny bojovali v první linii,“ uzavírá manažerka Slováckého divadla.

zdroj: Český rozhlas Zlín

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.