Dětský filmový festival bude letos ve Zlíně dvakrát

26. únor 2021 15:31

Zlín film festival se letos odehraje ve dvou termínech. Tématem je film a literatura. Jarní část od 28. května do 1. června bude jen v online formě, 9. až 15. září v obvyklém formátu.

"Nehodláme opustit květnový termín, protože jsme přesvědčení, že Zlín Film Festival už má své pevné místo v jarním světovém festivalovém kalendáři a nechceme, aby to bylo jinak. Navíc je festival spojený s dětmi a rodinou, a proto k oslavám Dne dětí 1. června už neodmyslitelně patří," uvedla výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová

Na 28. května až 1. června jsou plánovány v on-line prostoru projekce filmů s odborným úvodem. "Pokud to situace dovolí, pozveme návštěvníky už na jaře také do letního kina, na malování na chodníku, prohlídku virtuální galerie nebo na výstavu filmových klapek," dodala Záhorová.

Podzimní část festivalu plánují organizátoři od 9. do 15. září, její součástí budou klasické projekce soutěžních i dalších filmů a doprovodný program. Uskutečnit by se měla i tradiční aukce umělecky ztvárněných filmových klapek či festivalový půlmaraton.

Tématem letošního ročníku bude literatura ve filmu. S letoškem jsou totiž spojena výročí prvních filmových adaptací knižních bestsellerů. Před 20 lety spatřily světlo filmového světa první díly sérií Harry Potter J. K. Rowlingové nebo Pán prstenů J. R. R. Tolkiena.

Ústředním motivem vizuální podoby letošního ročníku je ikona propojující "pana Kameru" a "paní Knihu“.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související