Za tři roky bude v Brně dokončeno Mezinárodní centrum klinického výzkumu

10. duben 2006

Mezinárodní centrum klinického výzkumu v Brně je zase o krok blíž k realizaci. Projekt minulý týden ve Spojených státech amerických veřejně představil budoucí partner - slavná Mayo Clinic. Deklarovala tak, že její zájem o spolupráci trvá, a jmenovala také už ředitele pro mezinárodní projekty vznikajícího pracoviště.

Výstavba mezinárodního centra klinického výzkumu zůstává na bedrech České republiky. Slavná Mayo Clinic se bude podílet na projektech, které pak také bude financovat. Aby svůj zájem jednoznačně dala najevo, některé výzkumy, společné s českými kardiology, zahajuje už nyní. Smlouva by pak měla být podepsána do léta. Podle ministra zdravotnictví Davida Ratha už sám zájem Mayo Clinic je pro českou vědu uznáním. "Nutno říci, že Mayo Clinic je jedničkou na celém světě v medicínském výzkumu a v oblasti klinické medicíny," dodává ministr Rath.

Společný projekt s Mayo Clinic pak má podle očekávání české vědě výrazně pomoci. "Cílem projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu Brno je vybudovat na území České republiky generačně zcela nové klinicko - výzkumné vzdělávací centrum, jehož hlavní výhodou je schopnost výrazně urychlit proces výzkumu a vývoje. Umožní to zapojit Českou republiku do mezinárodních projektů výzkumu a vývoje v oblasti nezávislého lékařského výzkumu," říká zpracovatel projektu Tomáš Kára.

Na území České republiky tak bude vybudováno jedno z nejmodernějších center pro diagnostiku a léčbu kardiovaskulárních onemocnění, které bude také poskytovat špičkové mezinárodní vzdělávací programy v oblasti lékařství, farmacie a přidružených oborů.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu se má začít stavět během několika měsíců. Peníze na rozjezd jsou připraveny. "Předpokládáme, že v důsledku nutných pravidel pro výběrová řízení bude realizace zahájena na sklonku letošního roku a bude intenzivně probíhat zejména v roce 2007," dodává ministr financí Bohuslav Sobotka. Mezinárodní centrum klinického výzkumu v Brně by mělo být hotovo za tři roky.

Spustit audio