Za špachtli zapomenutou v pacientce dostala sestra z Ivančic podmínku

2. červenec 2011

Po dlouhém a náročném jednání v pátek Okresní soud Brno venkov dospěl k verdiktu v kauze špachtle zapomenuté v břiše při operaci v ivančické nemocnici. Ze čtyř obžalovaných zdravotníků tři odešli bez trestu, pouze tehdejší staniční sestra Romana Hanušová dostala měsíční vězení s podmíněným odkladem na rok. Byla to totiž právě ona, která chybějící nástroj doplnila, aniž by dál pátrala, kde se ztratil původní.

Nástroj zůstal v břiše postižené při velmi komplikované operaci v září 2009. Žila s ním a velkými bolestmi pět měsíců a žalobce Tomáš Palovský za to žádal potrestání čtyř zdravotníků, kteří to údajně zavinili. „S rozsudkem nejsem spokojený, zvážím odvolání,“ uvedl při odchodu ze soudní síně Palovský.

Důvodem je mimo jiné to, že postižená Zdeňka Kopečková dodnes kvůli prožité hrůze trpí psychickými problémy. Bez slz nedokáže o případu mluvit. „Já jsem opravdu zvažovala, že se půjdu oběsit na půdu,“ přiznala žena.

Poškozen kauzou se cítí ale i primář Aleš Soukal, a to přesto že byl zproštěn viny. „Ten rok a půl, co si člověk zažil, tak to mi nikdo nevrátí,“ uvedl Soukal, „bylo mi to líto, že se člověk po čtyřiceti letech dostane do situace, do které se nedostane sám. Prostě je to v povaze zaměstnání, neprodávám někde na ulici rajčata.“

Zdeňka Kopečková žádá od nemocnice odškodné 700 000 korun. O něn soud v pátek nerozhodl, odkázal ji na občansko právní řízení.

Spustit audio