Výtečný nudlový řízek miloval v dětství michelinský šéfkuchař Pavel Pospíšil
Porotce soutěže Pochoutkový rok usmažil svůj nejoblíbenější pokrm z dětství – nudlový řízek. Ten mu dělávala maminka v době, kdy nebylo tolik masa. Je vynikající a jeden kousek vám stačit nebude. Hodí se k němu jakýkoliv zeleninový salát.
Postup
Pokud si připravíme domácí nudle, pak smícháme na vále mouku s vejcem a olejem. Zpracujeme vláčné pevnější těsto a necháme ho chvilku odpočinout.
- NA NUDLE (pokud si je nekoupíte v obchodě):
- 100 g hladké mouky
- 3 žloutky
- 1 lžička oleje
- NA OBALENÍ:
- 2 vejce
- 150 g hladké mouky
- 150 g strouhanky
- 1 špetka soli
- olej na smažení
Pak těsto vyválíme na pomoučeném vále na tenoučkou placku. Nožem nebo rádýlkem ji nakrájíme na asi půl centimetru široké nudle. Ty necháme oschnout a pak s nimi můžeme pracovat jako s kupovanými.
V osolené vodě nudle uvaříme 8 – 10 minut doměkka. Nudle scedíme, neproplachujeme! Vložíme je do pekáčku vyloženého fólií, aby se později lépe vyklopily, zatížíme a dáme do chladu do druhého dne.
Ztuhlé nudle vyklopíme, rozkrájíme na kousky dle uvážení, a obalíme v trojobalu jako řízek – v hladké mouce, ve vejcích rozšlehaných se špetkou soli a ve strouhance.
Smažíme v rozpáleném oleji při teplotě 160 °C. Teplotu oleje poznáme podle toho, že když vhodíme kousek strouhanky do oleje, nezčerná, ale začne v oleji plavat a trochu pěnit. Do zbytku vajíčka po obalení můžeme přidat strouhanku a upéct placičku.
Jako přílohu dáme jakýkoliv druh salátu.
Pavel Pospíšil
Vařit začal už skoro před 60 lety. V roce 1981 získal svou první michelinskou hvězdičku. Jeho heslem je: „V jednoduchosti je krása!“ Své zkušenosti rád předává dál a stále se učí novým receptům. Inspiraci nachází nejen u svých kolegů, mladých kuchařů, ale i v receptářích našich posluchačů. Miluje svíčkovou na smetaně, vepřovou se zelím, pečeného králíka i další obyčejná česká jídla. Při vaření podle něho nesmí chybět sklenice dobrého vína.