Výstavba vedení velmi vysokého napětí mezi Slavičínem a Slušovicemi se opět odkládá, je nutné znovu přepracovat dokumentaci

13. červenec 2022 13:58

Úředníci Zlínského kraje vrátili k přepracování dokumentaci k výstavbě vedení velmi vysokého napětí mezi Slušovicemi a Slavičínem. Jejich vybudování kritizují některé obce a města ze Zlínska.

Krajský úřad ve Zlíně vrátil k přepracování dokumentaci k výstavbě stožárů vysokého napětí mezi Slavičínem a Slušovicemi. 

Dokumentace je zásadní pro vydání stanoviska vlivu na životní prostředí. A právě nedostatky ve zpracování v oblasti vlivu na krajinný ráz, klima, vodu nebo na kvalitu a pohodu bydlení byly podle radní pro životní prostředí Hany Ančincové z Pirátské Strany důvodem, proč úředníci vrátili dokument k přepracování. Na to má společnost EGD lhůtu tři roky, pak ji musí znovu předložit kraji.

Poprvé odevzdala energetická společnost EGD dokumentaci v roce 2020, tehdejší úředníci, podobně jako letos vrátili projekt k přepracování.

Čtěte také

Více než 30 let starý záměr energetiků kritizují některé obce a města ze Zlínska. Obávají se zničení krajiny a spodních vod. S investicí v podobě, jak ji aktuálně navrhuje energetická společnost, nesouhlasí sedm obcí ze Zlínska, a to včetně lázeňských Luhačovic. Vedení kraje připravuje proto společné jednání obcí, hejtmanství a energetiků. Schůzka je naplánovaná na srpen.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související