Výstavba bytů pro duševně nemocné ve Zlíně se odkládá. Lidé z okolí se odvolali, radnice ustoupit ale nechce

Město schválilo stavbu bytů vloni přes protesty některých obyvatel i opozice. Vzniknout mají dva objekty celkem s 11 malometrážními byty.

Výstavba bytů sociální rehabilitace pro duševně nemocné ve zlínské části Letná letos nezačne.

Proti stavebnímu povolení se odvolali obyvatelé této čtvrti. Podle primátora Jiřího Korce (ANO) se však projekt nezastavuje. Radní města počítají s tím, že by projekt mohl začít příští rok.

Město stáhlo peníze plánované na stavbu bytů, aby je mohlo použít na jiný projekt. "Uvolňujeme si ruce, co se týká rozpočtu. Předpokládáme, že jednání budou pokračovat dál, když dostaneme zelenou od stavebního úřadu," uvedl Korec, podle kterého by se poté měly opět peníze na stavbu bytů uvolnit. Projekt si vyžádá asi 35,5 milionu korun, evropská dotace by mohla pokrýt až 90 procent nákladů.

Zastupitelstvo schválilo stavbu bytů vloni v dubnu přes protesty některých obyvatel i opozice. Ve dvou stavbách s 11 byty budou ubytováni duševně nemocní lidé, kteří se tak mají naučit samostatnosti. K dispozici budou mít nepřetržitou odbornou pomoc.

Obyvatelé bytů se budou vybírat ze současných klientů služby Horizont, která funguje od roku 2007 právě na Letné. Podle vedení města tak obyvatelům nehrozí nebezpečí. Klienti Horizontu na Letnou již mnoho let docházejí, zařízení jim poskytuje sociální rehabilitaci ambulantní a terénní formou.

Obyvatelé Letné ve své kritice záměru poukazovali na to, že vedení města s nimi o projektu dříve nediskutovalo. Kritizovali také vysokou koncentraci zařízení pro lidi s postižením v dané lokalitě, špatný stav infrastruktury a to, že město chce stavět nový objekt v husté zástavbě s památkově chráněnými baťovskými domky, ale jiné investice ve čtvrti nedělá.

autoři: Český rozhlas Zlín , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související