Výstava Rudolfa Kremličky v Brně

10. srpen 2007

Brněnská Moravská galerie v těchto dnech prezentuje významného představitele české moderny, Rudolfa Kremličku. Jde už o třetí uvedení této výstavy, ty předchozí byly v Praze a v Plzni. V Brně má ale expozice poněkud jinou podobu.

Jednou z důležitých věcí, které se na nové výstavě odrazily, jsou prostory Místodržitelského paláce. Ty si vyžádaly výrazné zúžení expozice. Naproti tomu výhodou bylo, že Moravská galerie se teď může chlubit významnou sbírkou Kremličkových prací. Patří totiž ke galeriím, v nichž je zastoupen nejhojněji.

" Moravská galerie má například jeho díla Myčky nebo Slepý stařec, což jsou jedny z nejdůležitějších obrazů," uvádí kurátor Petr Tomášek. Na brněnské výstavě jsou ukázána ta nejvýznamnější díla. Celkem jde o 124 děl, z toho 17 kreseb a 24 grafik.

" V každém městě je prezentován malíř Kremlička jinak," uvádí autor výstavy Karel Srb. V Brně dávají autoři důraz na to, čím Kremlička přispěl nejvíce do dějin českého malířství. "To znamená na jeho vyrovnání se s francouzskou , poimpresionistickou malbou a jeho pojetí čisté senzuality a vizuality," dodává Srb.

Rudolf Kremlička patřil k umělcům, kteří byli cenění už za svého života nejen doma ale i za hranicemi. Je řazen do českého moderního umění. " Celý život tvořil samostatně a vymezoval se vůči avantgardním směrům," uvádí kurátor Tomášek. Výstava Rudolfa Kremličky v Moravské galerii potrvá do 4. listopadu.

Spustit audio