Výstava připomíná zakladatele gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí

4. listopad 2011

Tři plné výstavní prostory nyní věnuje Valašské Meziříčí Rudolfu Schlattauerovi. V zámku Kinských, Galerii Sýpka a Moravské gobelínové manufaktuře jsou vystavena díla zakladatele uměleckého tkalcovství úzce spjatého s regionem.

Výstava umožňuje shlédnout řadu Schlattauerových gobelínů. „Zajímavé je, že jsou doplněny autorovými skicami. Ty jsou běžně uloženy v Zemském archivu v Opavě," láká historička Jitka Skočková z Muzea region Valašsko.

Výstava gobelínů Rudolfa Schlattauera ve Valašském Meziříčí potrvá do 22. ledna 2012

Nejstarší dochovanou prací na výstavě ze sbírek Muzea regionu Valašsko je Labuť zhruba z roku 1900. Lidé ji najdou hned ve druhé místnosti muzejní expozice Sklo a gobelíny. Významná je tím, že je na ní monogram Rudolfa Schlattauera. Na jeho pozdějších pracích už se neobjevoval.

Z výstavy gobelínů Rudolfa Schlattauera ve Valašském Meziříčí

Od narození Rudolfa Schlattauera letos uplyne sto padesát let. Narodil se v Hranicích na Moravě. Procestoval řadu států, studoval na vídeňské akademii a nakonec se vrátil do regionu. Nejprve v Zašové u Valašského Meziříčí a později ve městě samotném založil gobelínovou manufakturu.

Všechny tři části výstavy ve Valašském Meziříčí, věnované Rudolfu Schlattauerovi, potrvají do 22. ledna příštího roku.

autor: rv
Spustit audio