Vyšší tráva by měla mimo jiné snížit teplotu ve městě. Vsetín zkušebně omezí sečení vybraných ploch

31. květen 2019 10:02

Vsetín si tak chce vyzkoušet, jestli neupravené trávníky zadrží více vody a přilákají i více hmyzu. Jde o plochy u budovy VZP a o travnatý pás u kolejí v parku v místní části Trávníky. Vyšší tráva by měla také snížit teplotu ve městě.

Město Vsetín vyzkouší na dvou místech ve městě omezit sečení trávy. "Mělo by to přispět k ochraně hmyzu a bezobratlých, vyšší tráva má také snižovat teplotu ve městě," sdělila mluvčí města Jana Raszková. Radnice pak opatření vyhodnotí.

"V poslední době se v některých městech začínají prosazovat nové trendy v údržbě městských trávníků. Například v Bruntále je v centru vysazena kvetoucí louka nebo v městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz omezí letos sečení zeleně a posečou ji jen dvakrát," uvedla mluvčí.

Ve Vsetíně se každoročně seče více než 77 hektarů městské zeleně. "Frekvence sečení je různá. Nejintenzivněji se seče v centru města a v Panské zahradě, celkem pětkrát až šestkrát ročně, a to kvůli zde pořádaným kulturním a sportovním akcím. Sídliště se zpravidla sečou čtyřikrát ročně v závislosti na vzrůstu trávy, vlhkosti půdy a počasí," uvedla mluvčí.

K plánované spalovně ve Vsetíně by se mohlo konat referendum. Lidem vadí hlavně její umístění

Situační model plánované spalovny

Spalovna má vzniknout v prostorách plynové kotelny za sběrným dvorem. Zařízení má primárně spalovat komunální odpad a také vyrábět teplo a elektrickou energii.

Město vyzkouší efekt méně frekventovaných sečí na dvou místech, u budovy VZP a pásu u kolejí v parku na Trávníkách. Obě místa budou označena a lidé budou moci zvažovat, zda jim daný způsob údržby vyhovuje. "Vyhodnocení se uskuteční koncem léta," uvedl místostarosta Pavel Bartoň (ANO).

Vytvořit ve městě kvetoucí louky je složité. "V případě, že chceme založit kvetoucí louku, musíme původní trávu zrušit, tedy použít totální herbicid. Proto je vhodnější kvetoucí louky tvořit v rámci regenerací po stavbách, v místech bez jiných rostlin," uvedl správce městské zeleně Petr Mikulík. V projektových plánech revitalizace sídliště Rybníky se podle něj vytipují vhodná místa, kde se bude s loučkami počítat.

Technické služby nyní vysazují asi 2500 letniček do květináčů, na záhony v Panské zahradě, Dolním náměstí a okružní křižovatce "U Telekomu". "Ve městě letos bude instalováno šest kusů kaskádových květinových konstrukcí, 42 závěsných květináčů a 50 truhlíků na mosty. V nich pokvetou stovky převislých pelargonií," uvedla mluvčí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související