K plánované spalovně ve Vsetíně by se mohlo konat referendum. Lidem vadí hlavně její umístění

25. květen 2019 08:20

Spalovna má vzniknout v prostorách plynové kotelny za sběrným dvorem. Zařízení má primárně spalovat komunální odpad a také vyrábět teplo a elektrickou energii.

K plánované spalovně ve Vsetíně není vyloučeno uspořádání místního referenda. Informoval o tom starosta města Jiří Růžička (KDU-ČSL). Projekt vzbuzuje u některých obyvatel obavy. Vedení radnice chce získat od investora spalovny veškeré informace, zašle mu co nejdříve dopis. Spalovnu chce postavit soukromá společnost Zásobování teplem Vsetín v místě své současné plynové kotelny za sběrným dvorem. Nyní se dělá také EIA, které zhodnotí vlivy spalovny na životní prostředí.

"Jde o významnou investici na území Vsetína, máme proto právo se v zájmu našich obyvatel ptát na mnoho věcí. Získané podklady podrobíme důkladné odborné analýze a poté se rozhodneme, jaký radnice zaujme postoj k záměru vybudovat spalovnu," uvedl Růžička. Radnici zajímá, jaký bude mít projekt vliv na životní prostředí, dopravu a cenu tepla a odpadu.

Pro město budou důležité záměry EIA. "Závěry tohoto zjišťovacího řízení budou pro naše další rozhodování zcela zásadní, stejně jako názory občanů," uvedl místostarosta Pavel Bartoň (ANO).

Vsetín má mít nejmenší spalovnu v Česku. Město nechce odpad z širšího okolí

odpady

Povolení vydá Krajský úřad ve Zlíně.

Snaha vybudovat spalovnu souvisí s chystaným zákazem skládkování směsného komunálního odpadu. "Podle návrhů by měl začít platit od roku 2030 a uloží městům a obcím povinnost zajistit vyšší míru recyklace a využití odpadů. Současná právní úprava, ve které je stanoven konec skládkování v roce 2024, však stále platí. Ty druhy odpadů, které nelze recyklovat, bude nutné přednostně nabídnout k energetickému využití," uvedla mluvčí města Jana Raszková.

Určitě se budeme ptát i v jiných městech, jak hodlají dopady zákazu skládkování odpadu řešit.
Jiří Růžička (KDU-ČSL), starosta Vsetína

"Jde o velmi složitou záležitost, kterou je potřeba s předstihem řešit, byť patříme k městům s nízkou produkcí komunálního odpadu a přepočtu na osobu jsme lepší než rakouská města. Legislativa je však neúprosná a odpady jsou velkým tématem. Určitě se budeme ptát i v jiných městech, jak hodlají dopady zákazu skládkování odpadu řešit," uvedl Růžička.

Při prosincové debatě se zástupci investora vadilo obyvatelům zejména umístění zvažované spalovny v centru města s přímou návazností na obytnou zástavbu. Lidé se kromě zhoršeného prostředí obávali také hrozících havárií, dopravní zátěže či snížení cen nemovitostí v okolí.

Zařízení pro energetické využití odpadů má primárně spalovat komunální odpad a také vyrábět teplo a elektrickou energii. Ročně se v něm má spálit asi 12 tisíc tun odpadu. Technické služby svážejí odpad ze Vsetína a dalších okolních obcí, předloni vyvezly ze Vsetína přes 9000 tun odpadu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související